Gáhkku med souvas och lingon

Gáhkku med souvas och lingon
Foto: Luckyday
4

Du behöver

  • 4 gáhkkubröd, se recept nedan
  • 700 g souvas (saltat och rökt renkött)
  • 1 stor vit lök, skivad
  • 10 enbär, krossade
  • 2 msk smör eller olja
  • 3 msk messmör
  • 1 tsk färsk timjan, hackad
  • 1 rödlök, skivad
  • 1 dl sockrade lingon
  • salt efter smak

Gáhkku

  • 5 dl mjölk eller vatten
  • 1 dl smält smör eller olja
  • 25 g jäst
  • 0,5 dl sirap
  • 1 tsk salt
  • 1 dl rågmjöl
  • ca 1 l vetemjöl

Gör så här

  1. Gáhkku
    Värm mjölken och det smälta smöret till 37 grader.
  2. Blanda den varma vätskan med sirap, salt och rågmjöl i en skål.
  3. Blanda i vetemjölet och arbeta med degen i cirka 5-10 minuter. Täck med ren handduk och låt jäsa i 30-40 minuter.
  4. Knåda degen och forma till 10 platta pannkakor, ca 25 mm i diameter. Nagga med gaffel för att hindra dem från att stiga för mycket. "Baka" dem på båda sidor i en torr stekpanna på medelvärme.
  5. Souvas
    Fräs souvas tillsammans med den vita löken i en varm stekpanna.
  6. Tillsätt enbär, timjan och messmör. Smaka av med salt.
  7. Lägg det varma köttet på ett gákkhubröd och garnera med rödlök och lingon.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept