Skandinavisk falafel

Skandinavisk falafel
Foto: Luckyday
Tareq Taylor profil ny
Tareq Taylor profil ny

Skandinavisk falafel

13 ingredienser

Friterad falafel smaksatt med kantareller, persilja och vitlök. Serveras i pitabröd med inlagda rödbetor och senapssås.

Ingredienser

portioner

Falafel

  • 500 g kikärtor, blötlagda över natten
  • 400 g kantareller
  • 1 klyfta vitlök
  • 100 g storbladig persilja
  • salt
  • peppar, nymalen
  • 2 msk olja

dressing

  • 1 dl crème fraîche
  • 0,5 dl sötstark senap

Servering

  • flatbröd (eller pitabröd)
  • gemsallad (eller romansallad)
  • 4 tunna salladslökar
  • 150 g inlagda rödbetor

Gör så här

  1. Fräs kantarellerna i olja, salta och peppra efter smak. Ställ åt sidan.
  2. I en mixer, blanda ihop hälften av kantarellerna med kikärter, vitlök och persilja. Salta efter smak.
  3. Använd två skedar för att forma smeten till bollar. Fritera i het olja (180 grader) tills de är gyllenbruna. Var försiktig och lämna inte den heta oljan utan uppsikt.
  4. I en skål, blanda crème fraiche och senap.
  5. Lägg 5-6 falafelbollar, sallad, lök, kantareller och rödbetor på en brödbit. Häll över lite dressing och rulla ihop till en rulle. Njut!