Tant Grön

45 m
4
Tant Grön
Foto: TV4

Zucchinipasta inkokt i vin och hemmagjord solrospesto, till det ugnsbakad halloumi med smak av honung och chili. Serveras med fräst surdegsbröd med touch av citron.

Dryckestips: Pasqua Chardonnay Grillo, ekologiskt

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

25 maj 2015
Visa mer
45 m
4

Du behöver

Vinkokt zucchini

  • 4 zucchini
  • 25 g smör
  • 0,5 dl vitt vin
  • salt

Pesto

  • 1 dl solroskärnor
  • 1 kruka basilika
  • 1-2 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 100 g parmesan

Halloumi

  • salt
  • peppar
  • 400 g halloumi
  • ca 1 msk honung, som man kan ringla över
  • ca 2 krm chiliflakes, att strö över

Surdegsbröd

  • 4 skivor surdegsbröd
  • 2-3 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 citron, rivet skal

Gör så här

  1. Tvätta zucchinin noga. Ta en potatisskalare och skala av runt zucchinin i långa remsor. Lämna det innersta (kärnorna) på zucchinin. Lägg på hushållspapper i ett fat, strö över lite salt så de vattnas ur. (Det blir glansigt och man kan krama ur extra för att få bort vätskan)
  2. Rosta solroskärnorna i en varm panna tills de får färg men inte blir brända. Blanda solroskärnor, parmesan, basilika, vitlök och börja med 0,5 dl olivolja. Mixa i en mixer. Häll på med olivolja tills det blir en bra konsistens, den ska vara lite rinnig (om det är för torrt blandar den sig inte med zucchinin).
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Dela halloumin. Ringla över lite honung och strö över chiliflakes. Låt stå några minuter. Lägg in halloumin i ugnen tills den är mjuk och varm, ca 10-15 minuter.
  4. Smält smöret i en djup panna, lägg i zucchiniremsorna, häll på vinet och låt koka av lite.
  5. Blanda i peston så det blir jämt fördelat. Stek ihop allt i 5 minuter så det blir varmt.
  6. Skär ut mitten på ett surdegsbröd. Värm en stekpanna med lite olivolja och lätt mosade vitlöksklyftor. Stek tills det får färg. Fördela citronskalet jämt över skivorna på båda sidor.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept