Tant Brun

40 m
4
Tant Brun
Foto: TV4

Jordärtskockssoppa med varma kastanjer och getostcrème.

Dryckestips:Pasqua Chardonnay Grillo, ekologiskt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

25 maj 2015
Visa mer
40 m
4

Du behöver

Soppa

  • 400 g jordärtskockor
  • 1 gul lök
  • 1-2 msk smör
  • 0,5 dl vitt vin
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 0,7 l kokande vatten
  • 0,5-1 dl matlagningsgrädde
  • 2 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 kvistar persilja

Getostcrème

  • 130 g getost
  • 2-3 msk crème fraiche
  • 0,5 tsk flytande honung
  • 8 kastanjer
  • grovsalt

Gör så här

  1. Skala och hacka jordärtskockorna i mindre bitar, hacka löken.
  2. Fräs löken i smöret tills den blivit glansig och lite mjuk, häll i jordärtskockorna, vin och buljong. Koka ihop tills buljongen löst sig.
  3. Häll på med 0,7 l kokande vatten. Koka tills jordärtskockorna är riktigt mjuka (inte gott med bitar i soppan). Ta av från plattan, kör med mixer tills den blir helt slät. Häll på salt och peppar efter smak samt grädden. Servera med persilja.
  4. Gör ett kryss med en vass kniv i toppen av kastanjerna. Häll ut grovsalt på en ugnssäker form, ska bli 1 cm lager på plåten så mängd är beroende plåtens storlek. Sätt kastanjerna med krysset upp så de står stadigt. Sätt in i ugnen på 225 grader ca 20-25 minuter. Eller tills skalet verkar lätt att ta av (det är lite pilligt).
  5. Blanda getost, crème fraiche och honung till en slät smet.
  6. Servera soppan med kastanjerna bredvid och crèmen i en liten skål.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept