Tandooriräkor

Tandooriräkor
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Tandooriräkor

8 ingredienser

Tandoor är namnet på en lerugn som är vanlig i Indien. Där gräddas bröd och där lagas den berömda tandoorikycklingen. Det är inte alls vanligt i Indien att laga räkor på det här sättet, men o, så gott det blir! Namnet på rätten kommer av kryddorna, som är de samma som i tandoorikyckling. Bäst blir räkorna om de får marinera över natten.

Ingredienser

portioner
  • 20 jätteräkor (eller kräftsjärtar)
  • 4 dl yoghurt
  • 5 grön spansk peppar
  • 1 cm ingefära
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk muskot, riven
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Dela chilifrukten i halvor på längden, kärna ur och strimla chilin fint. Skala och riv ingefäran. Tina räkorna, skala och torka dem och dra bort den svarta magsträngen.
  2. Blanda chili, ingefära, gurkmeja, muskot, garam masala och salt. Rör ner kryddblandningen i yoghurten till en marinad. Lägg i räkorna, blanda noga och se till att marinaden kommer åt överallt. Låt marinera minst 4 timmar eller över natten i kylskåpet.
  3. Grilla i ugnen 5–6 minuter på 275° och grill. Eller trä upp dem på spett och grilla dem i grillpanna eller på kolgrill 4–5 minuter. Vänd dem ett par gånger. Servera räkorna varma som förrätt.