Tandoorilår i lergryta

Tandoorilår i lergryta
Foto: TV4

I Indien lagas mat i lerugn, en tandoor. För att få lite smak åt det hållet bakas den här rätten först i lergryta och grillas sedan i ugn. Men först ska den marinera i ca 4 timmar. Lite pyssel alltså, men väl värt besväret. Servera med ris, grönsaker och bröd.

12 maj 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 ovanlår av kalkon
  • 4,5 dl naturell yoghurt
  • 1 dl pressad citron
  • 1 msk hackad färsk mynta
  • 1 tsk salt
  • 1,5 msk röd chilipeppar
  • 1 msk garam masala
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 msk riven, färsk ingefära
  • 1 msk matolja
  • 1 del gul hushållsfärg
  • 2 delar röd hushållsfärg
  • en lergryta

Gör så här

  1. Blanda samman yoghurt, pressad citron, kryddor, olja och hushållsfärg. Dra av skinnet från ovanlåren och skär några diagonala snitt i köttet, ända in till benet. Lägg ovanlåren i marinaden och låt marinera i 4 timmar.
  2. Lägg lergrytan i vatten i 10 minuter. Lägg ovanlåren i grytan och ställ in den i kall ugn. Värm ugnen till 250°. Låt grytan stå inne i ca 1 1/2 timme. Så här långt kan man förbereda rätten.
  3. Värm ugnen till 275° och sätt på grillelementet. Pensla ovanlåren med lite olja och grilla dem i 3 minuter per sida. Se till att de får ordentligt med färg.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept