Tandoorikryddblandning

Tandoorikryddblandning
Foto: TV4

Denna indiska kryddblandning passar till både kött, fisk och fågel. Garam masala, som ingår i tandooriblandningen, kan köpas färdig. Vill du göra garam masala från grunden har vi receptet nedan.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,5 msk torkad och malen röd chilipeppar
  • 1 msk garam masala (se nedan)
  • 0,5 msk vitlökspulver
  • 0,5 msk malen ingefära
  • 1 tsk gurkmeja
  • Garam masala:
  • 275 g spiskumminfrön
  • 110 g kanelstång
  • 25 g hela kryddnejlikor
  • 50 g hela svartpepparkorn
  • 5 bruna kardemummakapslar
  • 10 gröna kardemummakapslar

Gör så här

  1. Garam masala: Värm ugnen till 275–300 °. När ugnen har nått högsta temperatur, låt den stå på i 5 minuter och stäng sedan av den. Skala de bruna kardemummakapslarna, du ska bara ha med fröna.
  2. Lägg spiskumminfrön, kanelstång, kryddnejlika, svartpeppar och kardemummakapslar på en plåt. Ställ in plåten i ugnen och låt stå tills ugnen är kall.
  3. Stöt de torra kryddorna fint i mortel, använd inte mixer, då försvinner den fina aromen. Förvara blandningen i en burk med tättslutande lock.
  4. Tandooriblandning: Blanda samman chilipeppar, garam masala, vitlökspulver, ingefära och gurkmeja.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept