Tågtårta med chokladglasyr och ballerinahjul

1 h 30 m
1 tårta
Tågtårta med chokladglasyr och ballerinahjul
Foto: TV4
1 h 30 m
1 tårta

Du behöver

Tårtbottnar

  • smält smör, till formen
  • ströbröd, till formen
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl vatten, hett

Fyllning 1

  • bananer
  • hallonsylt
  • grädde, vispad

Fyllning 2

  • äppelmos
  • vit chokladmousse med punsch
  • blockchoklad, hackad

Montering

  • chokladfrosting (chokladglasyr)
  • grädde, vispad
  • 1 kronljus
  • mandarinklyftor, på burk
  • färska hallon
  • tandpetare med svenska flaggor
  • ballerinakex, till hjul

Gör så här

  1. Tårtbottnar
    Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa två avlånga formar.
  2. Vispa ägg och socker poröst. Blanda torrvarorna och rör ner i smeten. Tillsätt vattnet.
  3. Hälls smeten i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Låt kallna.
  4. Fyllningar
    Förbered fyllningar och gör glasyren. Vispa grädden.
  5. Montering
    Dela en av de kalla sockerkakorna på mitten. Vänd upp den ena halvan och du får en lokform. Den vertikala kan delas på mitten och få fyllning.
  6. Dela den andra sockerkakan i två så det blir vagnar. Dela bottnarna i tre lager och fördela fyllningarna.
  7. Klistra ihop loket med glasyr, använd kronljuset som skorsten. Klä tåg och vagnar med ett tunt lager glasyr.
  8. Lägg mandarin och hallon som last och dekorera med vispad grädde runt om.
  9. Hissa flaggorna och fäst ballerinakex som hjul.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept