Tagine yassa

koket.se
Tagine yassa
Foto: TV4
Frederik Zäll
Frederik Zäll

Tagine yassa

17 ingredienser

2 h + marinering

Marockansk ris- och kycklingrätt där allt puttrar i en gryta.

Se Frederik Zäll laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 citroner
  • 1 limefrukt
  • 1 tsk svartpeppar, nymald
  • 2 knivsuddar cayennepeppar
  • 1 rejäl nypa salt
  • 2 gula lökar
  • 1 purjolök
  • 1 kg kycklinglår med skinn
  • 0,5 dl vatten
  • rapsolja, till stekning
  • 4 port långkornigt ris
  • 0,5-0,75 l hönsbuljong
  • 1 stänk tabasco
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • jordnötter
  • färsk bladpersilja

Gör så här

  1. Pressa lime och citron och blanda med svartpeppar, cayenne och salt.
  2. Skala, ansa och skiva den gula löken och purjolöken tunt.
  3. Marinera skivorna tillsammans med kycklinglåren i 5 timmar. Använd helst en plastpåse som ni försluter tätt. Då är det mycket enkelt att bara vända påsen då och då så att marinaden sprider sig jämt över godsakerna.
  4. Fyll botten på er tagine med vatten och låt stå i 15 minuter. Fukta även insidan av locket. Sätt ugnen på 150 grader.
  5. Hetta upp lite olja i en stekpanna. Torka av kycklinglåren lätt och bryn dem sedan i den varma oljan. Lyft ur kycklingen och lägg vid sidan av.
  6. Fräs löken i några minuter utan att den tar färg. Slå sedan på marinaden tillsammans med 0,5 deciliter vatten. Vispa runt i pannan så att inget av det goda sitter fast.
  7. Pressa en vitlöksklyfta och blanda den med det okokta riset. Blanda även ner ett stänk tabasco och tomatpuré. Sprid ut riset i botten av lergrytan och häll på kall buljong så att det precis täcker riset. Lägg kycklinglåren ovanpå och häll sedan över löken tillsammans med marinaden.
  8. Lägg på locket och fyll koppen på locket med kallt vatten.
  9. Ställ grytan i ugnen och låt stå i 1 timme och 15 minuter. Garnera sedan med jordnötter och finhackad persilja.