Tafelspitz

Tafelspitz
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Tafelspitz

12 ingredienser

Äppelmos blandat med färskriven pepparrot är ett klassiskt tillbehör till denna rätt.

Ingredienser

portioner
  • ca 1,2 kg högrev benfri
  • 2 nötbuljongtärningar
  • 10-12 dl vatten
  • 3 morötter
  • 1 klyfta rotselleri
  • 0,5 purjolök
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 8 pepparkorn
  • persilja, hackad
  • äppelmos
  • färsk pepparrot, riven

Gör så här

  1. Koka upp buljongen, lägg i köttet och koka upp på nytt. Skumma ytan noga.
  2. Skär morötter, selleri och purjo i mindre bitar. Lägg ner dem i grytan. Tillsätt salt, kryddor och grönsaker. Koka sakta tills köttet känns mört ca 1 1/2 timme.
  3. Lägg upp kött och grönsaker och slå på lite av buljongen. Strö på persilja och lite pepparrot. Äppelmos kryddat med pepparrot hör till och gärna stekt potatis.