Tafelspitz med potatis, morot och apfelkren

Tafelspitz med potatis, morot och apfelkren
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Tafelspitz med potatis, morot och apfelkren

18 ingredienser

“Locket” på rostbiffen är en styckningsdetalj som börjar bli känd även Sverige. Av den lagar man i många andra europeiska länder smakliga rätter.

Ingredienser

portioner
  • 600 g rostbifflock
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 0,5 rotselleri
  • persiljestjälk
  • 1 lagerblad
  • 3 vitpepparkorn
  • 3 svartpepparkorn
  • salt

Potatis:

  • 1 kg potatis
  • 0,5 purjolök
  • 0,5 rotselleri
  • 1 morot

Apfelkren:

  • 1-2 äpplen
  • 1 tsk färsk pepparrot, riven
  • citonsaft, pressad
  • salt

Gör så här

  1. Skär morot, lök, purjo och rotselleri små bitar. Koka upp köttet i en kastrull tillsammans med grönsakerna tills köttet är mört. Ta upp köttet och linda in det i fuktigt smörpapper så att det inte torkar. Sila av och koka ihop buljongen tills en tredjedel återstår.
  2. Skala potatisen och skär den i 3x3 cm tärningar. Hacka purjolök, rotselleri och morot. Slå på buljong så att det täcker. Krydda med salt. Koka potatisen.
  3. Apfelkren: skala äpplen och riv på rivjärn. Blanda med riven pepparrot och lite citronsaft. Krydda med salt.
  4. Skär upp köttet i skivor. Lägg upp på tallrik och servera med potatis och apfelkren.