Taco med grillad ibericogris och mörk choklad

Från Nyhetsmorgon

Förnya din tacowrap med strimlat fläskkött i tortillabröd med sallad, äppelsalsa och så med smak och hetta av chili och mörk choklad.

Tips! Bengt Frithiofssons dryckestips till rätten är en öl: 11381 Mysingen, Mörk Ale, 4 solar

4 december 2015
Visa mer
4

Du behöver

  • 400-500 g iberico secreto (spansk gris), går även med skivor av karré
  • 1 huvud cosmopolitansallad, skuren i likn. storlek som tortillabröden
  • 16-20 små tortillabröd

Senapscrème

  • 1 dl färskost
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk citronsaft
  • salt och peppar

Äppelsalsa

  • 1 Granny Smith-äpple, fintärnat
  • 1 msk grön chili, fintärnad
  • 2 msk rödlök, hackad
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vittvinsvinäger
  • 1 msk koriander, hackad
  • peppar
  • salt

Molesås

  • 4 tomatillo (går även med grön tomat)
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen kryddpeppar
  • 1 tsk malen korianderfrön
  • 150 g rostade jordnötter
  • 3 torkade pankachili eller anchochili
  • 1 msk olivolja
  • 7 dl hönsbuljong
  • 2 msk chipotlechilipuré
  • 50 g mörk choklad (minst 70%)
  • 0,5 dl vitvisvinäger

Gör så här

  1. Salta och peppra grisen och grilla eller stek ca 3 min på varje sida.
  2. Lyft upp på tallrik och låt svalna. Skiva den sedan tunt.
  3. Hetta upp en panna på nytt och stek hastigt på den strimlade grisköttet. Lägg i några skedar mole (se recept) och smaksätt med salt, peppar och lite vinäger om det behövs.
  4. Senapscrème
    Rör ihop allt och smaksätt med salt och peppar.
  5. Äppelsalsa
    Blanda ihop allting och smaksätt med salt och peppar.
  6. Molesås
    Mixa allt förutom hönsbuljong, olivolja och vinäger.
  7. Värm en kastrull med olivoljan och fräs allting under omrörning i ca 5 minuter. Tillsätt hönsbuljong och låt sjuda i 30 minuter.
  8. Mixa allting slätt och låt svalna. Häll upp i glasburkar med tätslutande lock och förvara i kyl. Håller minst 1 vecka.
  9. Stek tortillorna i het stekpanna på bägge sidor ett par sekunder. Lägg upp dem och lägg ett salladsblad i varje. Lägg en klick senapscrème på och toppa med köttet. Avsluta med en sked äppelsalsa på varje.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept