Syrlig hallonbomb med kompott och mousse

Syrlig hallonbomb med kompott och mousse
Foto: TV4
Moa Arvidsson
Moa Arvidsson

Syrlig hallonbomb med kompott och mousse

Av: Moa Arvidsson

Från: Hela Sverige bakar

13 ingredienser

45 m

Syrlig bakelse fyllda med hallonkompott och hallonmousse.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner bakelser

Botten

  • 3 ägg
  • 127 g strösocker [1,5 dl]
  • 90 g vetemjöl [1,5 dl]
  • 6 g bakpulver [1 tsk]
  • 1 msk vatten

Hallonkompott

  • 2 gelatinblad
  • 125 g hallon (upptinade går bra)
  • 42 g strösocker [0,5 dl]

Hallonmousse

  • 4 gelatinblad
  • 225 g hallon (upptinade går bra)
  • 42 g strösocker [0,5 dl]
  • 300 g vispgrädde [3 dl]

Garnering

  • 12 färska hallon

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Förbered en springform, 24 cm med ett bakplåtspapper fastklämt i springformens botten (detta görs för att smeten inte ska rinna ut).
  2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver i en annan bunke. Sikta ner blandningen i äggsmeten och vänd ner med en slickepott. Tillsätt vatten och rör till en slät smet.
  3. Häll smeten i springformen så att botten täcks. Grädda i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter. Botten är klar när provstickan är helt torr. Ta ut och låt svalna.

Hallonkompott

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Mixa hallonen med en stavmixer till en slät puré. Lägg purén i en kastrull. Tillsätt socker och värm upp. Ta av från plattan och rör ner gelatinbladen i kastrullen. Låt hallonkompotten svalna av.

Hallonmousse

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
  2. Mixa hallonen med en stavmixer till en slät puré. Sila purén genom en finmaskig sil för att ta bort kärnorna. Häll purén i en kastrull och tillsätt socker, värm upp. Ta av från plattan och rör ner gelatinbladen i kastrullen. Låt blandningen svalna till rumstemperatur.
  3. Vispa grädden fluffigt. Vänd ner hallonblandningen i grädden, lite i taget. Rör till en slät smet.

Montering

  1. Stansa ut botten med hjälp av dessertringar.
  2. Häll hallonkompotten över botten och ställ in i frysen för att stelna.
  3. Häll över hallonmoussen över hallonkompotten och låt stelna i frysen.
  4. Lossa försiktigt bakelserna från dessertringarna. Garnera bakelserna med färska hallon.