Symötesgryta med twistad gurka

40 m + 5 h
4
Symötesgryta med twistad gurka
Foto: TV4
40 m + 5 h
4

Du behöver

Hemlagad fond

  • 1 kg köttben/märgben
  • 2 morötter
  • 1 liten palsternacka
  • 1 stor gul lök
  • 10 cm purjolök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1,5 tsk salt
  • 10 vitpepparkorn
  • 1,5 tsk sambal oelek

Twistad gurka

  • 1 hel slanggurka
  • 1 rödlök
  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1 msk salt
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk sambal oelek

Servering

  • 4 port basmatiris

Grytan

  • 700 g färsk kycklingfilé
  • 4 msk smör
  • 4 msk olja
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 dl grädde
  • 1,5 dl hemlagad fond (eller 1,5 msk kycklingfond utspätt i 1 dl vatten)
  • 1 msk röd currypasta
  • 2/3 burk mango chutney
  • 1,5 tsk kanel
  • 1 msk honung
  • 2 msk soja
  • 200 g wokgrönsaker original, halvtinade
  • 200 g färska champinjoner
  • 10 cm strimlad purjolök

Gör så här

  1. Hemlagad fond
    Sätt ugnen på 225 grader. Lägg benen i en stor form och rosta dem i ca 10 minuter i ugnen, lägg sedan i grönsakerna och löken i formen och låt det rosta ytterligare i ca 20 minuter. Lägg tomatpurén över kött och grönsaker de sista 5 minuterna. Lägg över allt i en gryta och häll på vatten så det täcker allt. Låt det koka upp och skumma av. Lägg nu i vitpeppar, lagerblad, timjan, salt, sambal oelek och låt det puttra på svag värme i ca 5 timmar. Sila av och låt det koka ner till ca 3 dl fond.
  2. Twistad gurka
    Skiva gurkan, strimla rödlöken och rör ihop alla ingredienserna ordentligt, gärna med händerna. Låt stå ca 3 timmar.
  3. Ris
    Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
  4. Gryta
    Skär upp kycklingen till grytbitar och stek i en gjutjärnsgryta tillsammans med hälften av smöret och oljan, låt fräsa tills kycklingen fått en fin yta. Tillsätt kokosmjölk, grädde, fond, currypasta, mango chutney, kanel, honung och soja. Låt puttra i ca 15 minuter.
  5. Skiva och stek purjolök, champinjoner och den halvtinade woken i resterande olja och smör, i en separat stekpanna tills de fått fin färg. Blanda i grönsakerna i grytan.
  6. Servera grytan tillsammans med riset och den twistade gurkan.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept