Syditaliensk risotto alla marinara

koket.se
Syditaliensk risotto alla marinara
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Syditaliensk risotto alla marinara

21 ingredienser

40 m

Saffransrisotto med bläckfisk, vitvinskokta musslor och grönsaker. Läckert och festligt!

Se Paolo Roberto laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 300 g stora räkor, kokta och skalade

Musselkok för färska musslor

  • 1 kg färska blåmusslor (eller 150 g vongolemusslor på burk)
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1 klyfta vitlök
  • 2-3 stjälkar persilja
  • 0,5 krm svartpeppar

Bläckfisk

  • 200 g frysta råa bläckfiskringar, upptinade
  • 10 körsbärstomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 torkad peperoncini
  • 2 msk persilja, finhackad

Risotto

  • 3 dl arborioris (eller avioriris)
  • 3 stjälkar stjälkselleri
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 1-2 msk olivolja
  • 1 förp saffran [0,5 g]
  • 2,5 dl vitt vin
  • ca 8-10 dl fiskbuljong (tärning)
  • ev salt

Gör så här

  1. Dela tomaterna i kvartar.

Bläckfisk

  1. Värm upp en stekpanna med olivolja. Lägg i vitlök, peperoncino och persilja och fräs på låg värme i några minuter. Höj värmen och tillsätt bläckfiskringar och stek dem i ett par minuter. Häll sedan i vinet och låt det ånga in. Rör i tomater och salt och låt alltsammans puttra i ytterligare ca 5 minuter. Ta upp peperoncinon som kastas.

Musslor

  1. Kontrollera att alla musslor är stängda. De musslor som är öppna knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte sluter sig kastas. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande vatten och dra bort skäggtömmarna.
  2. Täck botten av en stor kastrull med vinet, lägg i den hela vitlöksklyftan, persiljestjälkar, svartpeppar och musslor. Sjud på svag värme under lock tills musslorna öppnar sig, ca 5 minuter. Sila av och spara spadet. Ta musslorna ur sitt skal och låt dem ligga kvar i spadet.

Risotto

  1. Skölj bladselleri och morötter. Skär dem och löken i mycket små bitar eller kör dem ett par varv i en matberedare.
  2. Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs lök och grönsaker varsamt utan att de tar färg. Rör ner ris, saffran och vin och låt vinet ånga in. Häll i hälften av fiskbuljongen och koka långsamt utan lock i ca 18-20 minuter. Rör om och späd kontinuerligt med buljong och lite musselspad.
  3. Ett par minuter innan riset är färdig, häll i bläckfiskkoket och låt koka i ytterligare någon minut. Rör därefter mycket försiktigt ner räkor och musslor (färska eller från burk), späd med lite musselspad för att få en saftig risotto med en fyllig mustig smak. Smaka av med salt och låt risotton bli genomvarm utan att koka upp, då behåller skaldjuren sin fräschör.
  4. Servera risotton i en djup tallrik med några räkor och musslor på toppen.