Syditaliensk kyckling med bönstomp

koket.se
Syditaliensk kyckling med bönstomp
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Syditaliensk kyckling med bönstomp

16 ingredienser

45 m

Härligt mustig kycklinggryta med massvis av grönsaker som serveras med ett gott bönstomp. Middagsgott på Paolos vis!

Se Paolo Roberto laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • ca 800 g kycklinglårfilé
  • ca 600 g konserverade körsbärstomater
  • 1 rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 selleristjälkar
  • 10 sardellfiléer i olja
  • 2 msk timjan, lätt mortlad
  • 2 msk rosmarin, lätt mortlad
  • 12 svarta oliver
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • parmesanost, färskriven
  • 800 g cannellinibönor
  • 2-3 msk olivolja
  • färsk bladpersilja, finhackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär rödlöken i bitar, hacka vitlöken och strimla sellerin. Skär sardellerna i små bitar.
  3. Putsa kycklingbitarna från fett, salta och peppra dem runt om. Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn kycklingbitarna.
  4. Värm upp rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Tillsätt lök, selleri, kryddor och sardeller. Fräs allt i ett par minuter, tillsätt kycklingbitarna och låt dem steka med i 3-4 minuter. Blanda i tomaterna och ev. lite salt. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter. Lägg i oliverna strax innan (ett par minuter) grytan är färdig. Smaka av med salt och peppar.
  5. Häll av och skölj bönorna i kallt vatten. Värm dem i en kastrull med olivolja och några droppar vatten. Mosa samman bönorna grovt, med en potatisstöt eller gaffel direkt i kastrullen. Droppa i ytterligare olivolja om det behövs för att få rätt konsistens. Strö i persilja, salt och peppar och rör försiktigt om med en gaffel till en luftig blandning (ej som puré). Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera kycklingen med bönorna och färskriven parmesanost.