Halloncurdpaj

Halloncurdpaj
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Halloncurdpaj

Av: Roy Fares

Från: Sweet!

13 ingredienser

Baka Roy Fares fantastiska paj med chokladpenslad mördegsbotten och halloncurd med en touch av lime. Du kan göra pajen i förväg.

För att få snygga kanter låter jag degen hänga över kanten på formen. Sedan skär jag av den överflödiga degen med en kniv. /Roy Fares

Fler recept från Sweet!

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Mördegsbotten

  • 90 g florsocker [1,5 dl]
  • 270 g vetemjöl [4,5 dl]
  • 180 g smör, rumstempererat
  • 20 g äggula [1 st]
  • 100 g mörk choklad 70 %, till pensling

Halloncurd

  • 3 gelatinblad
  • 400 g frysta hallon, tinade
  • 100 g ägg [2 st]
  • 100 g äggula [5 st]
  • 130 g strösocker [1,5 dl]
  • 2 limefrukter, färskpressad saft
  • 100 g osaltat smör

Garnering

  • 200 g färska hallon

Gör så här

Mördegsbotten

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter.
  2. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock fyrkant och fodra en pajform med löstagbar kant, vars sidor mäter 22 cm, med den (använd alternativt en rund form med diametern 24 cm). Låt degen gå ända upp över kanterna och skär sedan bort överflödig deg.
  3. Nagga bottnen med en gaffel och grädda pajskalet mitt i ugnen tills pajen fått en gyllenbrun färg, i 13–15 minuter. Låt pajskalet svalna i formen.
  4. Smält chokladen och pensla ett tunt lager över hela bottnen.

Halloncurd

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa hallonen med en stavmixer och passera sedan purén genom en finmaskig sil.
  2. Rör samman ägg och äggulor i en bunke. Koka upp hallonpuré, socker och limesaft och häll ner i bunken. Blanda och häll tillbaka alltsammans i kastrullen.
  3. Sjud på låg värme och under konstant omrörning tills krämen börjar tjockna. Ta bort från plattan och häll över i en bunke.
  4. Skär smöret i små bitar och tillsätt det tillsammans med gelatinet. Rör om tills smöret har smält. Låt svalna.
  5. Fördela halloncurden jämnt i pajskalet och låt stelna i kylen eller frysen. Dekorera med färska hallon före servering.
  6. Pajen kan förvaras i frysen i 3–4 dagar. Tina i kylen och garnera med hallonen före servering.