Äpplemuffins med havrecrumble

Äpplemuffins med havrecrumble
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Äpplemuffins med havrecrumble

Av: Roy Fares

Från: Sweet!

14 ingredienser

Äpplemuffins med knaprig smultopping och smak av kardemumma och kanel.

Har du turen att ha ett äppelträd i trädgården så ska du absolut använda lite av höstskörden till dessa muffins.

Se fler recept från Sweet!

Ingredienser

portioner muffins
  • 100 g smör
  • 110 g ägg [2 st]
  • 260 g strösocker [3 dl]
  • 420 g vetemjöl [7 dl]
  • 6 g vaniljsocker [2 tsk]
  • 15 g bakpulver [3 tsk]
  • 10 g malen kardemumma [1,5 msk]
  • 300 g standardmjölk [3 dl]
  • 3 äpplen, till fyllning

Havrecrumble

  • 75 g smör
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 60 g havregryn [1,75 dl]
  • 7 g malen kanel [1 msk]
  • 30 g vetemjöl [0,5 dl]

Gör så här

Muffinssmet

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda de torra ingredienserna.
  2. Rör ner lite i taget av de torra ingredienserna växelvis med mjölken. Blanda tills det blir en slät smet. Rör ner smöret och blanda väl.
  3. Lägg muffinsformar i en muffinsplåt eller använd dig av dubbla formar på en vanlig plåt.
  4. Skala, dela och kärna ur äpplena. Skär dem i 10 klyftor vardera. Fyll muffinsformarna till 3/4 och tryck ner 2 äppelklyftor i varje form.

Havrecrumble

  1. Smält smöret och blanda ihop till en smuldeg med resten av ingredienserna. Fördela smuldegen på muffinsen och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter.