Svieckova och knedl - Oxfilé och ångkokt bröd

Svieckova och knedl - Oxfilé och ångkokt bröd
Foto: TV4

Svieckova och knedl - Oxfilé och ångkokt bröd

Av: Roberta - Falköping

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

60 m

Stekt oxfilé med rotfruktssås och knedl. Knedl är ett ångkokt bröd från Slovakien.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Svieckova

  • 500 g oxfilé
  • 2 msk olja
  • 2 morötter (stora)
  • 2 palsternackor
  • 2 persiljerötter
  • 1 bit rotselleri
  • 1 gul lök
  • malen spiskummin (efter smak)
  • 3 lagerblad
  • 3 dl grädde
  • salt
  • svartpeppar

Knedl

  • 3 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 ägg
  • 500 g idealmjöl

Gör så här

Svieckova

  1. Stek oxfilén på alla sidor i en stekpanna och hacka alla rotfrukter. Ta ur köttet ur pannan.
  2. Skala och hacka löken och stek i en gryta tillsammans med spiskummin tills löken blir mjuk. Lägg i alla rotfrukter, lagerblad och köttet. Låt puttra smått till köttet är färdigt, ca 45 minuter.
  3. Sätt ugnen på 250 grader. Ta ut köttet ur grytan och lägg det i en varm ugn i 10-15 min.
  4. Ta ut lagerbladen ur grytan och mixa grönsakerna till en "sås". Red ut "såsen" med grädde och smaka av med salt och peppar.

Knedl

  1. Värm mjölken till 37 grader och häll över i en skål. Lägg i jästen, tillsätt salt och socker. Blanda och låt jäsa. När jästen "bubblar" är det klart.
  2. Tillsätt ägget först och blanda sedan ner mjölet, knåda ordentligt. Låt jäsa i 45 minuter under duk.
  3. Dela degen i två och forma till bröd. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Ångkoka i 20 minuter.
  4. Servera brödet med rotfruktssåsen och oxfilén i skivor.