Svieckova och knedl - Oxfilé och ångkokt bröd

60 m
4
Svieckova och knedl - Oxfilé och ångkokt bröd
Foto: TV4

Stekt oxfilé med rotfruktssås och knedl. Knedl är ett ångkokt bröd från Slovakien.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.


5 oktober 2016
Visa mer
60 m
4

Du behöver

Svieckova

  • 500 g oxfilé
  • 2 msk olja
  • 2 stora morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 persiljerötter
  • 1 bit rotselleri
  • 1 gul lök
  • spiskummin, efter behag
  • 3 lagerblad
  • 3 dl grädde
  • salt och svartpeppar

Knedl

  • 3 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 ägg
  • 500 g idealmjöl

Gör så här

  1. Svieckova
    Stek oxfilén på alla sidor i en stekpanna och hacka alla rotfrukter. Ta ur köttet ur pannan.
  2. Skala och hacka löken och stek i en gryta tillsammans med spiskummin tills löken blir mjuk. Lägg i alla rotfrukter, lagerblad och köttet. Låt puttra smått till köttet är färdigt, ca 45 minuter.
  3. Sätt ugnen på 250 grader. Ta ut köttet ur grytan och lägg det i en varm ugn i 10-15 min.
  4. Ta ut lagerbladen ur grytan och mixa grönsakerna till en "sås". Red ut "såsen" med grädde och smaka av med salt och peppar.
  5. Knedl
    Värm mjölken till 37 grader och häll över i en skål. Lägg i jästen, tillsätt salt och socker. Blanda och låt jäsa. När jästen "bubblar" är det klart.
  6. Tillsätt ägget först och blanda sedan ner mjölet, knåda ordentligt. Låt jäsa i 45 minuter under duk.
  7. Dela degen i två och forma till bröd. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Ångkoka i 20 minuter.
  8. Servera brödet med rotfruktssåsen och oxfilén i skivor.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept