Hummercocktail med Rhode Island-sås

40 min
4
Hummercocktail med Rhode Island-sås
Foto: TV4

Hummer är nästan ett måste på nyår. Sväng ihop en lyxig hummercocktail med hemgjord Rhode Island-sås, avokado och brödkrutonger.

Dryckestips:
Château Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Blanc (nr 2813) 105 kr
Chablis Domaine de la Boissonneuse (nr 5624) 166 kr
Pol Roger Brut Réserve (nr 7549) 389 kr
Alkoholfritt - Äppelmust Ingrid-Marie (nr 1863)

Vill du laga hela nyårsmenyn? Spana in alla recept här.


1 januari 2015
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
40 min
4

Du behöver

  • 0,5-1 hummer/pers
  • 1 kruka romansallad, sköljd
  • 2-3 tomater
  • 10 cm gurka
  • 4-5 champinjoner
  • olja, till champinjonerna
  • citronsaft, till champinjonerna
  • 0,5 avokado, klyftad
  • bröd till krutonger
  • smör och olja till stekning av krutonger
  • 4 tsk färsk laxrom
  • rom från hummern
  • färsk dill

Hemslagen majonnäs

  • 6 dl olja
  • 2 äggulor
  • ca 1 msk senap svensk/fransk (blanda 50/50)
  • ca 1 msk vinäger av bra kvalitet, rödvin- eller vitvin

Rhode Island-sås

  • 2 dl majonnäs
  • 1,5 dl gräddfil
  • 1,5 dl chilisås
  • 1 gnutta kajennpeppar
  • finriven pepparrot, efter smak (kan uteslutas)
  • 1 liten skvätt madeira
  • 1 liten skvätt konjak, om du vill

Gör så här

  1. Koka hummern i lättsaltat vatten, låt vila i koklagen.
  2. Förbered grönsakerna:
    Skölj salladen, strimla en del men spara ett par fina blad hela.
  3. Kryssa tomaterna, doppa i skållhett vatten och ta upp, dra av skalet. Strimla fint.
  4. Skala, klyv och kärna ur gurka, strimla fint.
  5. Strimla champinjonerna fint, droppa över lite olja och citron så de håller sig fräscha.
  6. Vänta med att ta ur och klyfta avokadon innan servering så att den inte hinner bli missfärgad!
  7. Rhode island
    Börja med majonnäsen. Se till att ingredienserna till majonnäsen är rumstempererade.
  8. Vispa ihop äggulor med senap och vinäger, droppa/häll försiktigt ner olja medan du fortsätter vispa (sätt bunken på en fuktig disktrasa så står den stadigt).
  9. Blanda 2-3 dl av din majonnäs med gräddfil och chilisås. Smaka upp såsen med kajennpeppar, pepparrot, madeira och konjak.
  10. Krutonger
    Skär bort brödkanter och skär brödet i små kuber. Stek dem knapriga i olja och smör.
  11. Rensa hummern
    Klyv hummern, ta ut hummerstjärten och plocka köttet ur klorna. Försök spara ett helt klo-skal kvar till dekoration. Glöm inte heller att spara resten av skalen för att koka fantastiskt god fond eller soppa på vid ett annat tillfälle!
  12. Skär hummerstjärten i skivor längs med så att det blir som en fin solfjäder, pass på den mörka strängen i stjärten, den ska bort.
  13. Servering
    Lägg strimlad romansallad i botten på cocktailglas, därefter tomat, gurka, champinjoner och ”hummerfjädern”. Ringla över lite av såsen, stick ner en avokadoklyfta och toppa med hummerrom, laxrom, krutonger, hummerklo och dillvippa.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept