Hummercocktail med Rhode Island-sås

Hummercocktail med Rhode Island-sås
Foto: TV4

Hummercocktail med Rhode Island-sås

23 ingredienser

40 min

Hummer är nästan ett måste på nyår. Sväng ihop en lyxig hummercocktail med hemgjord Rhode Island-sås, avokado och brödkrutonger.

Dryckestips:
Château Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Blanc (nr 2813) 105 kr
Chablis Domaine de la Boissonneuse (nr 5624) 166 kr
Pol Roger Brut Réserve (nr 7549) 389 kr
Alkoholfritt - Äppelmust Ingrid-Marie (nr 1863)

Ingredienser

portioner
  • 1 hummer (per person)
  • 1 kruka romansallad, sköljd
  • 3 tomater
  • 10 cm gurka
  • 4-5 champinjoner
  • olja, till champinjonerna
  • citronsaft, till champinjonerna
  • 0,5 avokado, klyftad
  • brödkrutonger
  • smör (och olja till stekning av krutonger)
  • 4 tsk laxrom (färsk)
  • rom från hummern
  • färsk dill

Hemslagen majonnäs

  • 6 dl olja
  • 2 äggulor
  • ca 1 msk senap, blanda 50/50 (svensk och fransk)
  • ca 1 msk vinäger (av bra kvalitet, rödvin- eller vitvin)

Rhode Island-sås

  • 2 dl majonnäs
  • 1,5 dl gräddfil
  • 1,5 dl chilisås
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • ev färsk pepparrot, finriven (efter smak)
  • 1 tsk madeiravin
  • ev 1 tsk cognac (om du vill)

Gör så här

  1. Koka hummern i lättsaltat vatten, låt vila i koklagen.

Förbered grönsakerna

  1. Skölj salladen, strimla en del men spara ett par fina blad hela.
  2. Kryssa tomaterna, doppa i skållhett vatten och ta upp, dra av skalet. Strimla fint.
  3. Skala, klyv och kärna ur gurka, strimla fint.
  4. Strimla champinjonerna fint, droppa över lite olja och citron så de håller sig fräscha.
  5. Vänta med att ta ur och klyfta avokadon innan servering så att den inte hinner bli missfärgad!

Rhode island

  1. Börja med majonnäsen. Se till att ingredienserna till majonnäsen är rumstempererade.
  2. Vispa ihop äggulor med senap och vinäger, droppa/häll försiktigt ner olja medan du fortsätter vispa (sätt bunken på en fuktig disktrasa så står den stadigt).
  3. Blanda 2-3 dl av din majonnäs med gräddfil och chilisås. Smaka upp såsen med kajennpeppar, pepparrot, madeira och konjak.

Krutonger

  1. Skär bort brödkanter och skär brödet i små kuber. Stek dem knapriga i olja och smör.

Rensa hummern

  1. Klyv hummern, ta ut hummerstjärten och plocka köttet ur klorna. Försök spara ett helt klo-skal kvar till dekoration. Glöm inte heller att spara resten av skalen för att koka fantastiskt god fond eller soppa på vid ett annat tillfälle!
  2. Skär hummerstjärten i skivor längs med så att det blir som en fin solfjäder, pass på den mörka strängen i stjärten, den ska bort.

Servering

  1. Lägg strimlad romansallad i botten på cocktailglas, därefter tomat, gurka, champinjoner och ”hummerfjädern”. Ringla över lite av såsen, stick ner en avokadoklyfta och toppa med hummerrom, laxrom, krutonger, hummerklo och dillvippa.