Vaniljpannacotta med granatäpplesyrup

 Vaniljpannacotta med granatäpplesyrup
Foto: TV4

Krämig pannacotta med yoghurt och vanilj à la blåa laget. Serveras med granatäpplesyrup, pistagenötter och mynta. Fräsch dessert som lätt slinker ner.

Detta är ett deltagarrecept från Sveriges mästerkock.

4 mars 2015
Visa mer
4

Du behöver

Yoghurtpannacotta

  • 3 dl grädde
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 3 gelatinblad
  • 100 g socker
  • 2 vaniljstänger

Granatäpplesyrup

  • 2 granatäpplen
  • 1 apelsin
  • 3 msk rosenvatten
  • 3 msk honung
  • 3 msk granatäpplemelass

Servering

  • pistagenötter
  • mynta

Gör så här

  1. Pannacotta
    Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten som täcker helt. Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädden, yoghurten, sockret och fröna men även vaniljstängerna och låt koka försiktigt i 15 minuter. Ta av från värmen och ta upp gelatinbladen och krama försiktigt ur överskottsvatten och smält ner dem i blandningen. Sila ner blandningen i en annan kastrull eller bunke och fördela dem i portionskoppar eller i en silikonform. Skölj formarna med kallt vatten innan du häller i blandningen. Låt stå kallt i minst tre timmar eller en timme i kyl och sedan en timme i frys, men var då försiktig så inte gelatinet fryser först och hamnar på botten.

     


  2. Syrup
    Dela och krama ur saften ur granatäpplena och apelsinen i en kastrull. Det gör inget om kärnor kommer med, såsen ska silas sedan. Häll i honung och granatäpplemelass och låt långsamt koka ihop. Häll i honung och låt smälta ner. Addera till sist rosenvatten och sila såsen som ska vara något trögflytande. Är den inte det så reducera den en aning.

     

     

  3. Montering av desserten
    Vänd försiktigt upp pannacottan på sidan i en tallrik med liten kant. Skeda upp såsen så den omsluter pannacottan och bildar en spegel på tallriken. Strö över några granatäpplekärnor i såsen. Strössla försiktigt över ca 1 tsk pistage på toppen av pannacottan och toppa med finhackad mynta.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept