Tre svenska små rätter

2 h
25
Tre svenska små rätter
Foto: TV4
2 h
25

Du behöver

Gubbröra

  • 3 burkar ansjovisfiléer, ca 100g
  • 3 ägg, hårdkokta
  • 3 små rödlökar
  • 7 potatisar, kokta kalla
  • 1 dl dill
  • 1 dl gräslök
  • romansallad
  • hårt tunnbröd

Laxtartar

  • 400 g laxfilé
  • 1 gurka
  • 0,5 rödlök
  • salt
  • 0,5 citron
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe gräslök
  • 25 skivor kavring
  • 1 ask krasse
  • laxrom

Pepparrotskräm

  • 1 pepparrot
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl tjock naturell yoghurt
  • 0,5 citron
  • salt

Trattkantarelltoast

  • 1 kg trattkantareller
  • 5 dl grädde
  • 2 schalottenlökar
  • 0,5 dl bladpersilja, hackad
  • salt
  • peppar
  • smör
  • citron, pressad
  • 13 skivor formfranska
  • västerbottensost, till garnering
  • persilja

Gör så här

  1. Gubbröra
    Tärna potatis fint. Hacka rödlök, gräslök och dill. Lägg allt i en bunke.
  2. Skär ansjovisen i små fina bitar och spar spadet till senare. Lägg i även ansjovisen i bunken.
  3. Dela vitorna från gulorna på hårdkokta äggen. Använd bara två av vitorna men tre äggulor. Hacka äggvitorna och var för sig fint. Ner i bunken med äggen och blanda runt till en röra och späd med ansjovisspadet.
  4. Servera i små salladsblad av typ romansallad och strö hårt tunnbröd över röran.
  5. Laxtartar
    Finhacka lök, gräslöken och dillen placera allt i en skål, rör om. Finhacka laxfilén och gurkan i ca 1 cm stora kuber. Tillsätt sedan laxen, gurkan och juice av en halv citron, smaksätt med salt.
  6. I en skål häll 2 dl crème fraiche, 1 dl yoghurt, 3 msk riven pepparrot, juice av halv citron och vispa upp tills någorlunda fluffig. Smaksätt med salt och om det behövs mer riven pepparrot.
    Komponera ihop rätten - kavring, pepparrotskräm, laxtartar, laxrom och sist krasse.  
  7. Trattkantarelltoast
    Börja med att rensa och repa kantarellerna på mitten, de ska vara ganska stora.
  8. Koka ner grädden tills hälften återstår, på låg värme.
  9. Stek kantarellerna och sila bort vätskan, tillsätt smör och stek dem torra, salta och peppra väl. I en annan panna stek löken, den ska vara genomskinlig och inte få färg. Tillsätt kantarellerna i löken, puttra i några minuter. Häll sedan på grädden och låt den koka in.
  10. Innan servering tillsätt persiljan och smaka av med salt, peppar och pressad citron. Stansa ut 25 små smörgåsar av formfranskan. Stek dem i smör och låt dem kallna.
  11. Lägg upp en äggformad klick med två skedar av kantarellröran på toasten. Dekorera med en bit tunnhyvlad västerbottensost och persilja. Servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept