Fylld pasta med gorgonzola och tomatsås

Fylld pasta med gorgonzola och tomatsås
Foto: TV4

Fylld pasta med gorgonzola och tomatsås

Av: Sveriges mästerkock - lagtävling

Från: Sveriges mästerkock

16 ingredienser

85 min

Ravioli på hemgjord pastadeg fylld med gorgonzola och ricottaost. Serveras med tomatsås.

Ingredienser

portioner
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg + 2 äggulor
  • olivolja
  • vatten
  • 100 g ricotta
  • 50 g gorgonzolaost
  • Buffelmozzarella
  • 400 g tomater, finkrossade (burk)
  • 400 g plommontomater (burk)
  • Tomatpuré
  • färsk basilika
  • 1 rödlök
  • 4 klyftor vitlök
  • salt
  • peppar

Gör så här

Tomatsås

  1. Stek all lök med olivolja i en stor kastrull. Tillsätt tomaterna, 1 msk tomatpuré, 1 dl vatten, salt och peppar, blanda och låt småkoka i 1 timme.
  2. Tillsätt lite socker om tomaterna är för syrliga och vatten under kokning om det behövs.
  3. Innan serveringen, häll i extra olivolja och mycket färskt hackad basilika (typ en hel kruka). Smaka av med salt och peppar.

Pastadeg

  1. Blanda allt mjöl och en nypa salt i en stor skål. Gör en grop i mitten där du häller i ägg, ägggulor, 1 msk vatten och 1 msk olivolja. Blanda in mjöl i mitten lite i taget. När det känns som att degen kan inte suga in mer mjöl, knåda den i minst 10 minuter mot arbetsbänken tills den blir slät och något elastisk. Låt vila i minst 30 minuter.

Ostfyllning

  1. Blanda med gaffel 100 g ricotta med 50 g gorgonzola. Peppra och eventuellt salta. Klart!

Pasta

  1. Koka upp saltat vatten med lite olivolja. Kavla ut degen på mjölat bakbord tills den blir 2 mm tjock. Borsta bort överflödet av mjöl och skär ut 8-12 jämna, runda skivor, ca 10 cm i diameter.
  2. Lägg 1 msk ostfyllning och en bit buffelmozzarella i mitten av varje skiva, vik ihop och tryck på kanterna med en gaffel så att du får 8-12 halvskivor. Koka dem i 5 minuter. Ta ut dem med en hålslev och låt dem rinna av i ett durkslag.

Servering

  1. Häll tomatsås i mitten av tallrikarna, lägg på fylld pasta och garnera med några blad basilika. Njut!