Barnens fiskgratäng med pizzasmak

Barnens fiskgratäng med pizzasmak

Av: Sveriges mästerkock - lagtävling

Från: Sveriges mästerkock

42 ingredienser

1,5 h

Enkel fiskgratäng älskad av barn tack vare pizzakryddor och ost i såsen

Ingredienser

portioner

Fiskgratäng

  • 4 gösfiléer
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 0,5 fänkål
  • 1 palsternacka
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 5 dl vatten
  • 1 msk tomatpuré
  • citron
  • 0,5 kruka timjan
  • 0,5 kruka oregano
  • 1 lagerblad
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 dl grädde
  • 200 g lagrad ost
  • ev majsstärkelse

Ugnsrostad potatis

  • 600 g fast potatis
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Grekisk sallad

  • 1 gurka
  • 3 tomater
  • 0,5 röd paprika
  • 0,5 grön paprika
  • 0,5 gul paprika
  • 0,5 rödlök
  • 150 g svarta kalamataoliver
  • 100-150 g fetaost
  • persilja

Dressing, grekisk sallad

  • 3 msk olivolja
  • 2 msk citron, saft
  • oregano
  • salt
  • peppar
  • persilja, finhackad

Morot- och äpplesallad

  • 4 morötter
  • 2 gröna äpple (Granny Smith)
  • 100 g babyspenat

Dressing, morot- och äpplesallad

  • 1 msk citron, saft
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

Fiskgratäng

  1. Dela lök, morot, fänkål, palsternacka och fräs med olivolja till det börjar få färg, cirka 10 minuter.
  2. Lägg i tomatpuré, timjan och oregano och fräs 2-3 minuter till.
  3. Lägg i fiskbuljong och häll i 5 dl vatten.
  4. Skumma av och koka tills hälften av vätskan är borta.
  5. Sila och koka upp igen i en kastrull.
  6. Häll på grädde och sjud till en krämig sås. Red eventuellt med lite maizena.
  7. Riv osten och lägg i.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Rensa fisken från eventuella ben.
  10. Rulla ihop fiskfileerna och lägg den på högkant i en smord ugnsform.
  11. Krydda med salt, peppar och pressad citron.
  12. Kör fisken i ugnen ca 10 min på 150 grader, häll av all vätska (använd vätskan till såsen).
  13. Häll pizzasåsen över fisken och gratinera den sen på 200 gr tills fisken känns klar, ca 10 min.

Ugnsrostad potatis

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Olja en form.
  3. Dela varje potatis i fyra klyftor, potatisen behöver inte skalas.
  4. Blanda potatisklyftorna med olivolja, salt och peppar och lägg i formen med skalsidan nedåt.
  5. Rosta i ugnen 30 minuter tills potatisen är mjuk och ytan gyllene.

Grekisk sallad

  1. Blanda olivolja, citron och kryddorna till dressingen och låt stå medan du förbereder resten.
  2. Hacka alla grönsaker i önskat storlek och lägg i en stor skål.
  3. Skär fetaosten i små kuber (0,5 cm) och blanda i resten av salladen.
  4. Häll dressingen över salladen och servera i en djup skål och garnera med oregano.

Morot- och äpplesallad

  1. Blanda alla ingredienser till dressingen i en skål och låt stå medan du förbereder resten av salladen.
  2. Skala morötter och äpplen, lägg i vatten.
  3. Dra ut tunna remsor av moroten, skär äpplena i små kuber (0.5 cm) och blanda ner babyspenaten.
  4. Mixa dressingen och salladen precis innan servering.