Halstrad lax med pak soi

1h 45 min
4
Halstrad lax med pak soi
Foto: TV4

Lyxig lax med apelsinsmörsås, fänkålssallad och passions- och tomatsalsa.

En glad laxrätt med friska och lite oväntade smaker. Kan serveras både som en liten förrätt eller som en huvudrätt - det är bara att anpassa mängden. Vill man servera den här rätten som en varmrätt så ökar man mängden lax och pak soi till det dubbla och antingen dubblar fänkålssalladen eller lägger till kokt jasminris. Man kan välja bort pistagenötterna om man önskar - de är mest vackra.

Du kan ersätta den hemkokta fonden med koncentrerad fiskfond+vatten, men var försiktig med sältan!

Se fler recept och läs mer om programmet

Sveriges mästerkock 2012


21 februari 2012
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
1h 45 min
4

Du behöver

Halstrad lax

  • 300 g laxfilé
  • 3 msk pistagenötter, mycket fint hackade
  • Ordentligt med smör till stekning
  • salt efter smak

Pak soi

  • 1 st stort stånd pak choi (eller två små), bladen halverade och lätt blancherade i saltat vatten
  • 1 st vitlöksklyfta, finhackad
  • 2 msk smör
  • salt och vitpeppar
  • 0,5 st apelsin, zest (helst rivet med zestjärn, annars riktigt finrivet på rivjärn)

Apelsinsmörsås

  • 1,5 dl vitt vin
  • 2 dl hemkokt fiskbuljong
  • 0,5 st röd lök, hackad
  • smör till stekning
  • Saften av 1/2-1 apelsin
  • 100 g smör, rumsvarmt, i bitar
  • Salt, vitpeppar och socker efter smak

Passions- och tomatsalsa

  • 1 st tomat, skalad, urkärnad och finhackad
  • 1 st passionsfrukt, passerad i sil
  • salt efter smak

Fänkålssallad

  • 1 st stort (eller 2 små) fänkålsstånd, tunt skivade eller hyvlad
  • 1 st apelsin, tunt skivad
  • 1 st liten rödlök, tunt skivad eller hyvlad
  • 0,5 st apelsin, saften
  • 2 msk neutral matolja (ej olivolja)
  • Salt och svartpeppar efter smak

Gör så här

  1. Halstrad lax
    Skär laxen i fyra avlånga bitar, salta den och rulla den i pistagenötter.
  2. Stek laxen hastigt runtom i smör på hög värme.
  3. Tag laxen från pannan, låt den vila 10 minuter och skiva sedan upp den i centimetertjocka skivor. Om det är svårt att ta sig igenom skalet av nötter kan man också skiva den på längden - poängen är att få en vacker kontrast mellan de gröna nötterna och den rosa laxen.
  4. Pak soi
    Fräs vitlöken i smör på låg värme så att smöret tar smak men utan att vitlöken bryns.
  5. Lägg i pak choi och apelsinzest och vänd runt så att det blir varmt. Smaka av med salt och peppar.
  6. Bryn löken i smör i en kastrull.
  7. Häll på fiskbuljong och vin och reducera till hälften.
  8. Sila av såsen och reducera ytterligare tills det bara är ca en halv centimeter sås på botten av kastrullen.
  9. Slå på apelsinsaften och låt såsen bli varm. Vispa ned smöret pö om pö på låg värme och smaka av med salt, vitpeppar och eventuellt lite socker.
  10. Passions- och tomatsalsa
    Blanda tomat med så mycket passionsfrukt att den får en tydlig smak men inte blir för rinnig. Smaka av med salt.
  11. Fänkålssallad
    Blanda alla ingredienserna. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt salladen stå och dra i en halvtimme, rör om då och då.
  12. Servering
    Servera laxen uppskuren på en bädd av pak soi, med såsen och salladen vid sidan av och små klickar av salsan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept