Serranolindad kycklingballotin

Serranoinlindad kycklingballotin
Foto: TV4

Serranolindad kycklingballotin

30 ingredienser

2 h

Serranolindad kycklingballotin med timjan- och gremolatasmör,  peperonata och råstekt mandelpotatis.

Ingredienser

portioner
  • 3 kycklingfiléer
  • 9 skivor serranoskinka
  • plastfolie
  • aluminiumfolie

Gremolatasmör

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 2 msk timjan, finhackad
  • 1 citron, skal och saft
  • svartpeppar

Sky

  • 2,5 dl torrt vitt vin
  • 3 msk kalvfond
  • salt
  • svartpeppar

Råstekt mandelpotatis

  • 6 mandelpotatisar
  • rapsolja
  • flingsalt

peperonata

  • 2 röda paprikor
  • 2 gula paprikor
  • några kvistar timjan
  • olivolja
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • 1 bananschalottenlök, finhackad
  • 1 tunt skivad bananschalottenlök
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 zucchini, fint tärnad
  • 1 aubergine, fint tärnad
  • 1 dl persilja, finhackad
  • ev vitvinsvinäger

Gör så här

  1. Sätt ugnen på högsta grillvärme.
  2. Börja med paprikorna till peperonatan. Skär dem i fyra delar och lägg dem på en plåt med skinnsidan uppåt. Blanda dem med olivolja och några timjankvistar. Ugnsgrilla paprikorna tills skalet blir helt svart och täckt av blåsor. Lägg dem i en bunke och täck med plastfolie.
  3. Sänk ugnsvärmen till 100 grader .
  4. Gör gremolatasmöret. Rör ihop samtliga ingredienser till ett mjukt smör. Smaka av med peppar.
  5. Skär bort den lilla innerfilén och lägg åt sidan. Skär de stora kycklingfiléerna med ett snitt från långsidan så att du kan vika upp filén två gånger. Resultatet ska bli en tunn kycklingfilé som är tre gånger så stor som ursprungsfilén.
  6. Banka ut kycklingfiléerna lätt så att de blir cirka ½ cm tjocka. Bred på gremolatasmöret i ett jämnt lager över filéerna.
  7. Lägg ut tre bitar plastfolie på bänken. Lägg tre skivor parmaskinka omlott, mitt på varje foliebit.
  8. Lyft över de utbankade kycklingfiléerna mitt på varje omgång parmaskinka. Lägg kycklinginnerfiléerna mitt på varje kycklingfilé. Rulla ihop kycklingfilén med hjälp av plastfolien. Rulla ihop den hårt så att ballotinen får en jämn form. Rulla in dem i aluminiumfolie. Lägg dem på en plåt och stek dem i ugnen till en innertemperatur av 62 grader.
  9. Halvera potatisen. Hetta upp oljan i en traktörpanna och stek med snittsidan nedåt tills de är mjuka.
  10. Fräs bananschalottenlökarna och vitlök i rapsolja och smör så att de blir mjuka men inte får färg. Lägg i auberginen och fräs ytterligare några minuter. Lägg i zucchinin och fortsätt att fräsa.
  11. Dra av skalet av de grillade paprikorna. Tärna dem i samma storlek som de övriga grönsakerna. Lägg dem i stekpannan med de övriga grönsakerna. Smaka av med salt, peppar, finhackad persilja och eventuellt lite vitvinsvinäger.
  12. Ta ut kycklingen från ugnen och låt den vila i folien i 10 minuter.
  13. Ta ur kycklingen ur både ugns- och plastfolien. Spara skyn! Hetta upp en stekpanna med smör och stek kycklingen till en innetemperatur på 68 grader. Lyft ur kycklingen.
  14. Koka ur pannan med vin och fond. Slå i skyn från foliepaketen och smaka av med salt och peppar.
  15. Skär kycklingen i tjocka skivor. Servera dem med silad sky, peperonatan och potatisen. Strö flingsalt på potatisen