Pizza med bresaola, rostad paprika och citrusörtolja

60 min
4

Pizza med tomatsås, mozzarella, rostad paprika som toppas med bresaola, smulad parmesan, rostade pinjenötter, basilika, rucola och en citrusörtolja.

13 februari 2013
Visa mer
60 min
4

Du behöver

Pizzadeg

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 5 dl mjöl
  • 2 msk olivolja
  • En nypa salt

Tomatsås

  • 1 st burk krossade tomater, körsbärstomater eller plommontomater
  • 0,5-1 st bananschalottenlök, finhackad
  • 1 st vitlöksklyfta, finhackad
  • vitlöksklyfta, finhackad
  • 2 tsk torkad oregano
  • Färska örter (persilja, oregano), finhackade
  • Salt och svartpeppar efter smak

Grillad paprika

  • 2-3 st paprikor
  • Olivolja
  • Salt och svartpeppar efter smak

Topping

  • 24 skivor bresaola (italiensk chark produkt, kan bytas ut mot tunt skivad rå oxfilé, eller tunt skivad italiensk skinka om man föredrar det.)
  • 3 paket mozzarella, skivad i 0.5 cm skivor
  • 1 dl grovt riven parmesan
  • 2 st nävar ruccola
  • 0,5 dl pinjenötter, rostade i torr stekpanna

Örtolja

  • 1 st citron, skalet rivet
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 kruka färsk basilika
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här

  1. Sätt ugnen på högsta gradantalet över-och undervärme eller pizza/paj-funktion om din ugn har det. Om du använder en pizzasten ska den ligga i ugnen från början så den sakta värms upp. Ett tips är att låta plåten ligga i ugnen även den så att den är riktigt varm när pizzan läggs på. Detta ger en krispigare botten.
  2. Deg
    Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till ca 37 grader (fingervarmt). Rör ut jästen i lite av vattnet och häll sedan ner resten av vattnet tillsammans med en nypa salt och olivoljan.
  3. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen smidig antingen för hand eller i en köksassistent. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  4. Tomatsås
    Fräs löken i lite olja. Tillsätt vitlöken den torkade oreganon och tomaterna. Salta och peppra efter smak. Låt såsen puttra i ca 20 minuter. Smaka av med färska örter, salt och peppar.
  5. Rostad paprika
    Halvera paprikorna och lägg dem i en ugnsfast form med skalsidan uppåt. Ställ dem högt upp i ugnen. När skalet börjar bli svart vänd på dem och ringla över olivolja, salta och peppra.
  6. Ta ut dem efter ca 10 minuter till och ta bort det svarta skalet. Skär dem på längden i centimetertjocka strimlor.
  7. Citrusörtolja
    Mixa 1 kruka basilika (spara 8-12 fina blad till garnering) med skalet från en riven citron, olivolja, salt och peppar.
  8. Pizza
    Ta upp degen och knåda den väl på mjölat bakbord. Dela den i 4 små eller två stora delar.
  9. Kavla ut degen tunt och lägg den på ett bakplåtspapper. Bred på ett tunt lager tomatsås (lämna en liten kant runtom) och fördela mozzarella och paprika på pizzan.
  10. Lägg över pizzan på plåten eller pizzastenen och ställ in den i mitten av ugnen i ca 10 minuter, tills osten smält, bubblar och kanterna på pizzan börjar få lite färg.
  11. Ta ut den och lägg på bresaolaskivorna. Strö över rostade pinjenötter, riven parmesanost, rucola och basilika. Avsluta med att ringla över citrusörtoljan. Bon apetit!
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept