Durumpasta med tomatsås

Durumpasta med tomatsås
Foto: TV4

Durumpasta med tomatsås

Av: Mattias Jeppson

Från: Sveriges mästerkock

15 ingredienser

1h 30 min

En vegetarisk pastarätt med hemgjord pasta, tomatsås och italiensk grönsaksröra med finskurna grönsaker, soffritto.

Det här är något jag gör flera gånger i veckan, byter ut olika grönsaker i sofriton, det som kylen erbjuder i bland med fläsk och selleri. Det är också en rolig grej för barn att få göra sin egen enkla pasta och man kan lätt lura i dem grönsaker för de syns ju knappt. /Mattias Jeppson

Ingredienser

portioner

Tomatsås

  • 1 förp hela konserverade tomater
  • 0,5 gul lök (stor)
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 kruka basilika
  • 0,75 dl olivolja
  • strösocker
  • salt
  • peppar

Durumpasta

  • 300 g durumvetemjöl, siktat
  • 150 g vatten, ljummet
  • 0,5 tsk salt
  • 0,33 tsk peppar

Soffritto

  • 0,33 aubergine
  • 0,5 morot
  • 0,25 fänkål

Gör så här

Tomatsås

  1. Dela löken och vitlöken grovt, värm en kastrull med olja svetta lök och vitlök tills den blir lite mjuk men ej fått färg.
  2. Häll i tomaterna och några basilikablad.
  3. Rör om och låt såsen sjuda på medel låg värme i ca 40 min. Rör om då och då, så den ej bränner fast.
  4. När du ser att oljan börjar släppa kan du börja mixa den med stavmixer lägg i lite basilikablad.
  5. Smaka av med lite socker salt och peppar. Vill du ha en tunnare sås, kan du späda den med vatten.

Durumpasta

  1. Blanda alla ingredienser till en deg, knåda väl.
  2. Kavla ut degen så den är ca 2-3 mm tjock och skär ut stavar som är 2x6 cm långa.
  3. Rulla ihop dem på längden lite försiktigt. Det tar lite tid att få in tekniken för att göra det snabbt, men det är det värt! Alla behöver ej se likadana ut, det är charmigt med pasta som ser hemgjord ut, det man kan tänka på är att hålla ungefär samma storlekar så det blir färdiga samtidigt.
  4. Lägg pastan på en lite durumpudrad plåt och låt vila i minst en kvart innan kokning.

Soffritto

  1. Börja med att skära tunna skivor av auberginen, salta dem lite och lägg dem i press i ca 40 min, så att vattnet avdunstar. Torka av dem med vått papper eller liknande och pressa ut vätskan.
  2. Skär tunna strimlor och hacka dem sedan till små kuber, ju mindre de är desto bättre blir det. Hacka sedan morot och fänkål lika stort.
  3. Tag fram en stor kastrull med mycket vatten och koka upp med mycket salt.
  4. Värm en stekpanna med lite olja och stek sofritton i ca 5 min eller tills moroten är färdig.
  5. Tillsätt den mixade tomatsåsen. Här kan du välja om du vill ha mycket sås eller lite mindre. Låt det stå och sjuda medan du kokar pastan.
  6. Häll i pastan i det kokande vattnet, när pastan flyter upp kan du räkna med 40 sekunder till innan du tar upp den.
  7. Om såsen kokat ner lite för mycket, så kan tunna upp den med lite pastavatten.
  8. Blanda den avrunna pastan med såsen, tillsätt lite basilikablad och smaka av, ringla över lite olivolja och avsluta med rikligt med nyriven parmesan. Smaklig måltid!