Lammracks med rotfrukter och örtsmör

Lammracks med rotfrukter och örtsmör
Foto: Alexander Lavold
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Lammracks med rotfrukter och örtsmör

23 ingredienser

75 min

Kryddiga lammracks med rostade rotfrukter och ett örtigt smör.

Annons:
**Vin till maten: 1234 A Amarone
**

Ingredienser

portioner
  • 900 g lammrack
  • rosmarin
  • timjan
  • citron, zest
  • svartpeppar
  • olivolja
  • vitlök
  • chilifrukt

rostade rotfrukter

  • morot
  • potatis
  • palsternacka
  • rotselleri
  • fänkål
  • rödlök
  • vitlök (hel)
  • olivolja
  • rosmarin
  • salt
  • peppar

Örtsmör

  • 200 g smör
  • 2 msk timjan
  • 2 msk rosmarin
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

Lammracks

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala vitlök. Tvätta citronen, riv av det gula skalet och pressa ur saften. Fin hacka chillin, timjan och rosmarin. Mixa alla ingredienser till en smet. Lägg racksen i marrinaden och låt vila ca 30-40 minuter.
  3. Hetta upp olja och smör i en stekpanna och bryn lammet med fettkappan nedåt, 2-3 minuter. Vänd och ställ in i ugnen. Ugnsstek 15 minuter om du vill ha köttet rött, eller 20 minuter för rosastekt. Ta ut köttet och låt vila i smörpapper ca 10 minuter innan du skär upp.

Rotfrukter

  1. Skala alla rotsakerna och skär dem i stavar eller klyftor. Skala vitlöksklyftorna och platta till dem med knivbladet. Lägg allt i en långpanna, gärna med bakplåtspapper i bottnen. Ringla över olja och strö på salt. Lägg i en kvist rosmarin.#
  2. Rosta rotsakerna mitt i ugnen i 225 grader 20–30 minuter tills de är mjuka.#

Örtsmör

  1. Rör smör mjukt och blanda ner ingredienserna.