Lammracks med rotfrukter och örtsmör

75 min
4
Lammracks med rotfrukter och örtsmör
Foto: Alexander Lavold
75 min
4

Du behöver

  • 900 g lammracks
  • rosmarin
  • timjan
  • citronzest
  • svartpeppar
  • olivolja
  • vitlök
  • chili

Rostade rotfrukter

  • morötter
  • potatis
  • palsternacka
  • rotselleri
  • fänkål
  • rödlök
  • vitlök (hel)
  • olivolja
  • rosmarin
  • salt och peppar

Örtsmör

  • 200 g smör
  • 2 msk timjan
  • 2 msk rosmarin
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Lammracks
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala vitlök. Tvätta citronen, riv av det gula skalet och pressa ur saften. Fin hacka chillin, timjan och rosmarin. Mixa alla ingredienser till en smet. Lägg racksen i marrinaden och låt vila ca 30-40 minuter.
  3. Hetta upp olja och smör i en stekpanna och bryn lammet med fettkappan nedåt, 2-3 minuter. Vänd och ställ in i ugnen. Ugnsstek 15 minuter om du vill ha köttet rött, eller 20 minuter för rosastekt. Ta ut köttet och låt vila i smörpapper ca 10 minuter innan du skär upp.
  4. Rotfrukter
    Skala alla rotsakerna och skär dem i stavar eller klyftor. Skala vitlöksklyftorna och platta till dem med knivbladet. Lägg allt i en långpanna, gärna med bakplåtspapper i bottnen. Ringla över olja och strö på salt. Lägg i en kvist rosmarin.
  5. Rosta rotsakerna mitt i ugnen i 225 grader 20–30 minuter tills de är mjuka.
  6. Örtsmör
    Rör smör mjukt och blanda ner ingredienserna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept