Rödvinssås

1 mars 2012
Leif Mannerström rödvinssås
Foto: TV4
Fransk mat

Se hur Leif Mannerström lagar sin rödvinssås steg för steg. Det finns inte mycket som slår en saftig bit kött med en god rödvinssås!

Tips: tillsätt oxmärg i din rödvinssås så får den extra mycket karaktär. Skiva då den tempererade oxmärgen och låt den smälta lite i rödvinssåsen.

Så här gördu egen kalvfond.


20 m
4
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

Rödvinssås

  • 3 dl rödvin
  • 2 schalottenlökar, hackade
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • peppar
  • 3 dl hemlagad kalvfond
  • salt
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Rödvinssås
    Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar.
  2. Rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna, då tillsätter du hemmagjord kalvfond och låter såsen koka ihop ytterligare. (Obs! koncentrerad fond på flaska kan användas om du späder den enligt anvisningarna på förpackningen till 3 dl buljong.)
  3. Smaka av! Om syran i din rödvinssås behöver höjas så tillsätt en liten skvätt vinäger. När rödvinssåsen fått rätt smak och tjocklek monterar du ihop den med några klickar smör, och silar av den.
  4. Servera rödvinssås till en god bit kött och hasselbackpotatis. Gott!
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Stekpannor från kända varumärken

Stekpannor Se fler

Fler goda recept