Rådjurssadel med rotfruktsrösti och kastanjer

Du behöver

  • 1 st rådjurssadel, filéad och benen huggna i mindre delar
  • 2 st gula lökar, hackade
  • 3 dl kalvfond eller kalvbuljong
  • 0,5 l trattkantareller, hackade
  • Halv kruka färsk timjan
  • 10 st svarta vinbär
  • 3 dl grädde
  • Salt och svartpeppar
  • 600 g potatis (fast)
  • 0,25 st rotselleri
  • 1 st gul lök, tunt skivad
  • 16 st kastanjer
  • 3 dl portvin
  • 1 msk honung
  • 1 l kantareller
  • Smör samt rapsolja till stekning

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Snitta kastanjerna med ett kryss och lägg i ugnen att öppna sig. Detta tar ca 15 minuter. Ta då ut kastanjer, skala och sjuda i portvin och honung till nästan all vätska kokt in. Salta och peppra. Sänk ugnen till 125 grader.
  2. Stek hackad lök och trattkantareller i smör och tillsätt rådjursbenen och stek i ca 5 minuter. Lägg i timjan och peppra generöst. Häll över kalvfonden och vatten så det precis täcker benen. Låt koka ner till hälften, ca 30 minuter. Lyft upp benen och sila såsbasen. Koka upp såsbasen igen och tillsätt svarta vinbär. Koka 5 minuter. Tillsätt grädden och låt koka till såsen blir tjock, ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skala och riv potatis på grövsta sidan av rivjärnet. Salta något och låt stå i några minuter. Krama sedan ur potatisen ordentligt för att bli av med överflödig vätska och stärkelse. Skala och riv rotselleri och blanda med potatis samt skivad lök. Forma till små platta rösti och stek i smör och rapsolja i het stekpanna.
  4. Torrstek kantareller till vätskan kokat in och lägg sedan till en klick smör som får steka med sista stunden.
  5. Salta och peppra rådjursfiléer och bryn runtom i het panna. Ställ i ugnen på 125 grader till innertemperatur blir 55 grader. Ta ut, täck över och låt vila i ca 10 minuter. Skiva sedan i 1,5 cm tjocka skivor och servera med sås, rösti, kantareller och portvinskokta kastanjer.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept