Stekt fläskkarré med äppelmos och smörstekt potatis

1 h
4
Stekt fläskkarré med äppelmos och smörstekt potatis
Foto: TV4
1 h
4

Du behöver

Marinad

  • 2 dl äppelmust
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt

Fläskkarré

  • 4 skivor fläskkarré
  • 2 msk smör
  • olivolja
  • salt

Äppelpuré

  • 4 äpplen

Smörstekta potatisar

  • 800 g fast potatis
  • salt
  • olivolja
  • 3 msk smör
  • 1 näve rucola
  • persilja
  • 2 schalottenlökar

Fänkål

  • 2 fänkål
  • 2 dl äppelcider
  • 1 dl äppelmust
  • 1 msk smör
  • salt
  • 1 krm kanel

Glaze till köttet

  • 2 dl äppelcider
  • 2 dl äppelmust
  • 1 msk smör
  • salt

Gör så här

  1. Sätt på ugnen 140 grader.
  2. Marinad
    Gör marinaden och lägg i karrébitarna i den.
  3. Äppelpuré
    Skala och hacka ner fyra äpplen, koka upp tills de är mjuka och mixa sedan med stavmixer till en slät puré.
  4. Koka potatis
    Skala och hacka potatisen i kuber ca 1 cm stora. Koka upp vatten, salta rikligt. Ner med potatiskuberna och koka i ca 3 min. Sila av och ställ undan.
  5. Fänkål
    Dela och skär fänkålen så att du får ut 8 klyftor per fänkålshuvud, stek dessa i en het panna tills de fått färg. Slå på äppelcidern och äppelmusten, i med smör, salt och kanel och ställ hela pannan i ugnen (om din stekpanna inte tål ugn går det lika bra med ett ugnsfat, överför då allt i pannan till fatet) låt stå tills de är mjuka, ca 20 min.
  6. Fläskkarré
    Lyft upp köttet ur marinaden och torka av med hushållspapper, salta och stek köttet i pannan på mediumvärme med olja och smör tills innertemperaturen är 65 grader, lyft upp köttet och låt det vila.
  7. Glaze
    I samma stekpanna som köttet stektes, häll äppelmust och äppelcider och reducera ner till en glaze. Lägg sedan ner köttbitarna i glazen.
  8. Steka potatis
    Finhacka schalottenlök, persilja och rucola. Häll olja i en stor mediumvarm stekpanna och fräs potatiskuberna tills de fått gyllene färg. I med smör, den hackade persiljan, rucolan och schalottenlöken, kasta omkring och smaka av med salt.
  9. Komponera ihop rätten och servera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept