Smörstekt majskyckling med palsternacka på tre vis

1 h
4
Smörstekt majskyckling med palsternacka på tre vis
Foto: TV4

Servera palsternacka på tre sätt; en slät puré, bakad i ugn och crudité, dvs. blötlagd i isvatten och sedan lättdoppad i 1-2-3 lag. Smöröst majskyckling med konfiterade tomater upphöjda på en purjolökspidestal.

Detta är ett deltagarrecept från Sveriges mästerkock.

21 januari 2015
Visa mer
1 h
4

Du behöver

Majskyckling

  • 4 filéer majskyckling
  • 2 msk olivolja
  • 50 g smör
  • 2 klyftor vitlök

Ugnsrostad palsternacka

  • 3 palsternackor
  • 1 msk olivolja
  • 1 nypa havssalt

Palsternackspuré

  • 2 stora palsternackor
  • 5 dl grädde
  • 1 msk havssalt
  • 1 msk smör

Palsternackscrudité

  • 1 palsternacka
  • 1 dl ättika, (12 %)
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten

Stekt purjolök

  • 1 purjolök
  • 2 msk smör

Sotad och ugnsbakad romanesco

  • 1 romanesco
  • 2 msk smör
  • 1 nypa havssalt

Smörslungad romanesco

  • 1 romanesco
  • 2 msk smör

Konfiterade kvisttomater

  • 5 dl kallpressad rapsolja
  • 3 kvistar salvia
  • 3 stjälkar persilja
  • 3 stjälkar timjan
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kvist körsbärstomater

Gör så här

  1. Majskyckling
    Sätt ugnen på 120 grader. Salta kycklingfiléerna.
  2. Hetta upp en stekpanna, häll i olivolja, stek kycklingfiléerna hårt så att de får fin färg, i med smör och vitlöksklyftor och ös filéerna med smöret i 30 sek.  Placera filéerna på en ugnsplåt och ställ in i ugnen, kärntemperaturen ska gå upp till 63 grader.
  3. Ugnsrostad palsternacka
    Värm ugnen till 160 grader. Klyv och dela palsternackorna i 8 delar, olja och salta och lägg dem på ett ugnsfat, rosta tills de mjuknar.
  4. Palsternackspuré
    Skala och hacka palsternackan i 1 cm stora tärningar, värm upp grädden i en kastrull och salta rikligt, lägg i palsternackorna i grädden och sjud tills de mjuknar, ca 15 min. Sila och ha kvar grädden, lägg de mjuknade palsternackorna och 1 msk smör i en blender och mixa till en slät puré, tillsätt mer grädde om det behövs.
  5. Palsternackscrudité
    Tvätta en palsternacka (skala ej). Hyvla palsternackan ytterst tunt i en mandolin. Lägg palsternackorna i isvatten ca 40 min. Blanda ihop ättika, socker och vatten. Doppa palsternackan i 123-lagen.
  6. Sotad och ugnsbakad romanesco
    Skär romanescon i 1 cm tunna skivor. Det ska se ut som en liten tall. Värm upp stekpannan på högsta värmen. Lägg i romanescon i den torra pannan och sota den fint på båda sidorna, totalt ca 10 min. Lägg in dem i ugnen och baka dem så att de behåller en liten kärna. Smält 2 msk smör. Ös romanescon med smör och salta lätt med en nypa havssalt.
  7. Smörslungad romanesco
    Plocka av små, fina toppar av romanescon. Vänd dem snabbt i varmt, smält smör och salta lite.
  8. Stekt purjolök
    Stek purjolöken i smör.
  9. Konfiterade kvisttomater
    Värm kallpressad rapsolja till 60 grader. Lägg ner 2 vitlöksklyftor och alla kryddor. Sänk ner en hel kvist med körsbärstomater i oljan i ca 8 min.
  10. Servering
    Lägg ett lager palsternackspuré i botten med 2 skivor romanesco. Ovanpå lägger du några ugnsbakade palsternackor. Sedan ett par skivor av majskycklingen. Ställ confiterad tomat ovanpå purjolöksringarna, placerade i en triangel runt om purén och kycklingen. Lägg några palsternackscruditér på tallriken och garnera eventuellt med några persiljekvistar.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept