Smörstekt majskyckling med palsternacka på tre vis

1 h
4
Smörstekt majskyckling med palsternacka på tre vis
Foto: TV4

Servera palsternacka på tre sätt; en slät puré, bakad i ugn och crudité, dvs. blötlagd i isvatten och sedan lättdoppad i 1-2-3 lag. Smöröst majskyckling med konfiterade tomater upphöjda på en purjolökspidestal.

Detta är ett deltagarrecept från Sveriges mästerkock.

21 januari 2015
1 h
4

Du behöver

Majskyckling

  • 4 filéer majskyckling
  • 2 msk olivolja
  • 50 g smör
  • 2 klyftor vitlök

Ugnsrostad palsternacka

  • 3 palsternackor
  • 1 msk olivolja
  • 1 nypa havssalt

Palsternackspuré

  • 2 stora palsternackor
  • 5 dl grädde
  • 1 msk havssalt
  • 1 msk smör

Palsternackscrudité

  • 1 palsternacka
  • 1 dl ättika, (12 %)
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten

Stekt purjolök

  • 1 purjolök
  • 2 msk smör

Sotad och ugnsbakad romanesco

  • 1 romanesco
  • 2 msk smör
  • 1 nypa havssalt

Smörslungad romanesco

  • 1 romanesco
  • 2 msk smör

Konfiterade kvisttomater

  • 5 dl kallpressad rapsolja
  • 3 kvistar salvia
  • 3 stjälkar persilja
  • 3 stjälkar timjan
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kvist körsbärstomater

Gör så här

  1. Majskyckling
    Sätt ugnen på 120 grader. Salta kycklingfiléerna.
  2. Hetta upp en stekpanna, häll i olivolja, stek kycklingfiléerna hårt så att de får fin färg, i med smör och vitlöksklyftor och ös filéerna med smöret i 30 sek.  Placera filéerna på en ugnsplåt och ställ in i ugnen, kärntemperaturen ska gå upp till 63 grader.
  3. Ugnsrostad palsternacka
    Värm ugnen till 160 grader. Klyv och dela palsternackorna i 8 delar, olja och salta och lägg dem på ett ugnsfat, rosta tills de mjuknar.
  4. Palsternackspuré
    Skala och hacka palsternackan i 1 cm stora tärningar, värm upp grädden i en kastrull och salta rikligt, lägg i palsternackorna i grädden och sjud tills de mjuknar, ca 15 min. Sila och ha kvar grädden, lägg de mjuknade palsternackorna och 1 msk smör i en blender och mixa till en slät puré, tillsätt mer grädde om det behövs.
  5. Palsternackscrudité
    Tvätta en palsternacka (skala ej). Hyvla palsternackan ytterst tunt i en mandolin. Lägg palsternackorna i isvatten ca 40 min. Blanda ihop ättika, socker och vatten. Doppa palsternackan i 123-lagen.
  6. Sotad och ugnsbakad romanesco
    Skär romanescon i 1 cm tunna skivor. Det ska se ut som en liten tall. Värm upp stekpannan på högsta värmen. Lägg i romanescon i den torra pannan och sota den fint på båda sidorna, totalt ca 10 min. Lägg in dem i ugnen och baka dem så att de behåller en liten kärna. Smält 2 msk smör. Ös romanescon med smör och salta lätt med en nypa havssalt.
  7. Smörslungad romanesco
    Plocka av små, fina toppar av romanescon. Vänd dem snabbt i varmt, smält smör och salta lite.
  8. Stekt purjolök
    Stek purjolöken i smör.
  9. Konfiterade kvisttomater
    Värm kallpressad rapsolja till 60 grader. Lägg ner 2 vitlöksklyftor och alla kryddor. Sänk ner en hel kvist med körsbärstomater i oljan i ca 8 min.
  10. Servering
    Lägg ett lager palsternackspuré i botten med 2 skivor romanesco. Ovanpå lägger du några ugnsbakade palsternackor. Sedan ett par skivor av majskycklingen. Ställ confiterad tomat ovanpå purjolöksringarna, placerade i en triangel runt om purén och kycklingen. Lägg några palsternackscruditér på tallriken och garnera eventuellt med några persiljekvistar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept

Fler från Filip Poon

Visa alla recept från Filip Poon