Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese
Foto: TV4

Spaghetti bolognese

Av: Dennis Johansson

Från: Sveriges mästerkock

16 ingredienser

40 min

Spagetti med köttfärssås är en klassiker som alltid går hem. Receptet räcker till 4-6 portioner.

Krydda såsen rejält med salt och peppar, den ska nästan smaka för salt när man provsmakar. När man blandar ut den med pastan så blir den ju ”utspädd” och smakar då mindre.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 dl gul lök, finhackad
  • 1 dl rotselleri, finhackad
  • 1 dl champinjoner, finhackade
  • 4 klyftor vitlök, mortlade eller pressade
  • 600 g blandfärs (eller nötfärs)
  • 3 msk rökt fläsk, finhackat (eller panchetta)
  • 150 g tomatpuré
  • 1 förp krossade tomater
  • 1 förp konserverade plommontomater
  • 1 krm torkad oregano (eller 2 stjälkar färsk oregano)
  • 1 krm torkad basilika (eller 4-5 grovt hackade färska basilikablad)
  • 1 krm chilipulver
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 500 g spaghetti

Gör så här

  1. Fräs panchettan i lite olivolja i 1-2 minuter i en stor gryta på medelvärme.
  2. Lägg i en matsked olivolja tillsammans med 1/3 av vitlöken, den gula löken, rotsellerin och champinjonerna och fräs på låg värme i ca 5-6 minuter, salta och peppra.
  3. Samtidigt så fräser du resterande 2/3 av vitlöken i en stekpanna med lite olivolja i ca 30 sekunder.
  4. Addera det malda köttet i stekpannan och stek torr på medelvärme.
  5. Addera tomatpurén till köttet och stek ytterligare i ca 2 minuter, rör hela tiden så inte det bränner fast.
  6. Lägg över köttet i grytan med grönsakerna och addera tomatkrossen, plommontomaterna och kryddorna.
  7. Salta och peppra rejält och koka upp. Låt sjuda i ca 15-20 minuter.
  8. Under tiden som såsen sjuder så kokar du upp tre liter vatten med ca 1-2 msk salt.
  9. Koka pastan al dente så den är klar samtidigt som såsen.
  10. Häll av pastan och häll tillbaks den i grytan som den kokat i.
  11. Häll 2/3 av såsen över pastan och blanda rejält.
  12. Servera pastan i djupa tallrikar och klick ut den sista tredjedelen av såsen på toppen av pastan.