Anders G´s kycklingroulad med färsk pasta och tomatsås

Kycklingroulad
Foto: Alexander Lavold
Anders Gustafsson
Anders Gustafsson

Anders G´s kycklingroulad med färsk pasta och tomatsås

Av: Anders Gustafsson

Från: Sveriges mästerkock

31 ingredienser

90 min

En härlig ört- och mozzarellafylld kycklingroulad med en god hemmagjord pasta, en ljuvlig tomatsås samt parmachips.

Ingredienser

portioner

Kycklingroulad

  • 4 kycklingfiléer, med skinn
  • ca 100 g mozzarellaost
  • 8-10 blad salvia
  • 8-10 blad basilika
  • salt
  • peppar
  • smör, till stekning

Pasta

  • 400 g durumvetemjöl
  • 4 ägg
  • 1 äggula
  • parmesanost
  • olivolja

Tomatsås

  • 2 förp hela plommontomater [ca 400 g]
  • 3 msk tomatpuré
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 1 kruka basilika
  • 3-4 msk vitt vin
  • salt
  • peppar
  • olivolja
  • strösocker

Parmachips

  • 8 skivor parmaskinka
  • citron, zest efter smak
  • olivolja

Basilikaolja

  • 10-15 färska basilikablad
  • olivolja
  • rapsolja
  • citron, saft
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Pasta

  1. Lägg ut mjölet på en ren arbetsyta. Gör en krater i mitten av mjölet. Lägg i ägg, några droppar olivolja samt en halv näve med riven parmesan.
  2. Knåda ut degen tills den börjar få en fast och smidig struktur. Känns den för torr så lägger man i äggula och knådar ytterligare.
  3. Lägg degen i en bit plastfolie, slut tätt och låt sedan vila i ca 30 minuter.
  4. Dela upp degen i fyra delar och kör en i taget i en pastamaskin. Börja på det tjockaste och avsluta på det absolut tunnaste. Gör sedan valfri pasta.
  5. Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Koka pastan tills den blir al dente, cirka 3 minuter. Glöm inte att smaka av pastan. Häll av och runda av med lite olivolja.

Kycklingroulad

  1. Lägg ut filéerna på varsin bit plastfolie. Lägg ytterligare en bit plastfoliefolie över filéerna. Banka sedan ut filéerna tills de är riktigt platta och fina, ta sedan av den övre plastfolien. Tänk på att de måste hålla ihop, så banka inte för tunt.
  2. Hacka örterna fint och riv av tunna strängar av mozzarellan. Lägg sedan ner detta på ena halvan av filéen, salt och peppra efter smak.
  3. Rulla ihop filéerna med hjälp av plastfolien och snurra ihop ändarna så att det blir riktigt en riktigt kompakt roulad. Lägg sedan rouladen i ett ark med aluminiumfolie och snurra ihop på samma sätt som med plastfoliet.
  4. Ställ in ugnen på 200 grader.
  5. Sätt in en termometer mitt i rouladen och stek i ugn tills rouladen uppnår 68 grader. När temperaturen är uppnådd, ta ut rouladen och lägg den på bänken för att vila i cirka 5-10 minuter.
  6. Hetta upp en stekpanna och häll i lite rapsolja. Ta ut rouladen ur all folie och stek den tills den fått fin färg. Strax innan stekningen är färdig, lägg i en klick med smör samt några blad med salvia. Ös rouladen med det brynta smöret under stekningen.
  7. Skär upp rouladen i cirka 1-1,5 cm tjocka skivor. Lägg upp rouladen på tallriken och ringla över lite basilikaolja.

Tomatsås

  1. Hetta upp en kastrull och tillsätt lite olja.
  2. Hacka ner vitlök, chili och lägg ner det i kastrullen. Stek utan att det tar färg.
  3. Tillsätt vinet och låt koka upp under omrörning.
  4. Grovhacka tomaterna och tillsätt i grytan. Tillsätt även tomatpurén (som man löst upp i lite vatten).
  5. Koka upp och sänk sedan temperaturen så att såsen står och "småputtrar".
  6. Grovhacka basilikan och tillsätt i såsen.
  7. Låt puttra i minst 30 minuter (tillsätt lite vatten om den blir för tjock). Smaka av med salt, peppar och olivolja. En nypa socker kan tillsättas om syran är för dominant.

Parmachips

  1. Lägg skivorna av skinkan på ett ugnsgaller. Ringla över lite olja samt zest. Rosta i ugnen tills chipsen blir krispiga men inte brända (kan rostas samtidigt som kycklingen är i ugnen).

Basilikaolja

  1. Hacka basilika grovt. Lägg i en liten skål. Tillsätt oljorna och citronsaft tills det blir en lagom konsistens (absolut inte för löst). Smaka av med salt och peppar.