Saffranskaka med pistagetosca

1 h
10 bitar
Saffranskaka med pistagetosca
Foto: TV4/Adam Edefall
1 h
10 bitar

Du behöver

Sockerkaka

  • 0,5 g saffran
  • 1 msk cognac, rom eller bourbon
  • 200 g smör
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl

Toscatäcke

  • 50 g smör
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1,5 msk mjölk
  • 150 g hela mandlar, utan skal
  • 150 g hela pistagenötter, utan skal

Gör så här

  1. Lägg saffran och sprit i ett litet glas och låt det dra en stund.
  2. Smält och bryn smöret nötigt och härligt. Ta av från plattan och låt det svalna helt.
  3. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.
  4. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Lägg i saffransspriten, mjölk och det brynta smöret. Blanda runt och sikta i mjöl och bakpulver. Vänd ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Häll kakan i springformen och baka 40-45 minuter i nedre delen av ugnen.
  6. Gör toscatäcket när det är 15 minuter kvar på sockerkakan genom att koka upp alla ingredienser utom nötterna. Låt puttra fem minuter, men se till så att det inte bränns i botten.
  7. Lägg i nötterna, rör ihop och klicka över försiktigt över kakan precis innan det är klart. Lyft kakan till övre delen av ugnen och grilla på tills det är gyllenbrunt.
  8. Låt kakan svalna och servera.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept