Ugnsrostad kyckling och ris på Alas vis

POPULÄRT
Ugnsrostad kyckling och ris på Alas vis
Foto: TV4
Ala Abasi
Ala Abasi

Ugnsrostad kyckling och ris på Alas vis

46 ingredienser

2 h

Alas orientaliska måltid med kyckling i ugn och ris med saffran, berberisbär och lök. Till det en okragryta och sallad med granatäpple.

Ingredienser

portioner

Ris på Alas vis

  • 5 dl basmatiris
  • 1 dl berberisbär
  • 0,5 dl matolja
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • 1 gul lök, fint skivad
  • 1 pitabröd, tunt och libanesiskt
  • 2 tsk strösocker

Ugnsrostad kyckling Ala style

  • 1 färsk kyckling [ca 1,3 kg]
  • 10-15 katrinplommon
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk curry
  • 1 tsk timjan, färsk eller torkad
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 citron, delad i fyra
  • 6 vitlöksklyftor
  • 3 gula lökar
  • 25 g smör
  • 3 morötter

Okragryta

  • 2 burktomater, mixade fint i mixer
  • 200 g färsk okra, fryst fungerar med
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1 gul lök, grovriven på rivjärn
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk färsk bladpersilja, finhackad
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk strösocker
  • 2 krm torkad timjan
  • 0,5 dl vatten
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar

sallad

  • 1 granatäpple, urkärnat
  • 0,5 dl färsk bladpersilja, grovhackad
  • 3-4 valfria salladsblad
  • 2 salladslökar (eller 0,5 rödlök, fint skivade)
  • 1 dl gurka, fint skivad
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • Tips: plasthandskar

Gör så här

  1. Börja med skölja av riset försiktigt i varmt kranvatten, du gör detta för att inte riset ska brytas, skölj av riset tills vattnet har klarnat något. Låt riset stå i en skål med varmt vatten och salta ordentligt (2 msk salt), låt det stå och dra sig i minst 1 timme.
  2. Skölj av berberisbären noggrant och låt dem stå i kallt vatten.

Kyckling

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Torka kycklingen med papper. Dra upp skinnet från kycklingsbrösten, var försiktig så du inte gör hål på skinnet.
  3. Blanda kryddorna (gurkmeja, curry, timjan, oregano, paprika pulver, cayennepeppar, salt och svartpeppar) och pressa ner två stycken vitlöksklyftor i en liten skål, häll på olivoljan och rör om ordentligt. Smörj in kryddblandningen fint runt om hela kycklingen och även under skinnet vid bröstet.
  4. Fördela smöret jämnt under bröstskinnet, detta gör du för att kycklingfiléerna lätt kan bli torra när du ugnsrostar en hel kyckling. Ett annat tips är att du täcker kycklingbrösten med folie halva tiden i ugnen. Fyll kycklingen med katrinplommon och lägg den i en ugnsfast form.
  5. Skala morötter och gul lök i stora bitar och lägg i en skål, lägg ner hela vitlöksklyftor, timjan och citron i en skål. Häll på 1 msk olivolja och smaka av med salt och svartpeppar. Lägg grönsaksblandningen runt om kycklingen och ställ in kycklingen i ugnen. Glöm inte att ösa kycklingen med den goda kycklingskyn under tiden den är i ugnen.
  6. Ta ut kycklingen när innertemperaturen är 74 grader. Ta ut kycklingen och ställ under folie, låt den stå i 15 minuter innan servering så alla smaker hunnit sätta sig och innertemperaturen ökat med ytterligare några grader.

Okragryta

  1. Gör tomatsåsen på följande vis, viktigt att du vågar använda all olivolja för att få en rund och fin smak på tomatsåsen. Stek den gula löken mjuka 1-2 minuter, tillsätt vitlöken. Häll i tomatpurén och stek den med löken och vitlöken. Häll i de mixade tomaterna i pannan, koka upp allt i fem min.
  2. Tillsätt sockret, kryddorna och vattnet, låt tomatsåsen småputtra i 5-10 minuter till.
  3. Häll på en 1 msk olivolja i en separat stekpanna och stek okran på låg värme i 3 minuter, häll på vitvinsägern och låt den sjuda i 1 min till.
  4. Häll sedan ner okran ner i tomatsåsen och låt allt småputtra i ytterligare 10 minuter, glöm inte att smaka av tomatsåsen hela tiden så du är nöjd med salt och svartpeppar.

Sallad

  1. Blanda alla ingredienser till salladen i en skål. Precis innan servering kan du hälla på citron och olivolja samt smaka av med salt och svartpeppar.

Ris

  1. Koka upp 1,5 liter vatten, salta vattnet med 1 – 2 msk salt. Vattnet ska smaka som havsvatten, för det är din enda möjlighet att smaksätta riset.
  2. Häll av vattnet riset legat i och lägg ner riset i det kokande vattnet. Sänk värmen så riset småkokar i kastrullen. Riset ska bli " al dente ", du ska fortfarande ha en lite kärna kvar i riset.
  3. Häll av riset i ett durkslag. Ta en teflonpanna och lägg i 1 msk matolja i botten, lägg ner ett pitabröd i botten på kastrullen, häll tillbaks det avrunna riset och häll på matoljan över riset, täck locket med en handduk och sänk värmen till låg (2-3).
  4. Låt riset dra sig under lock tills du ser ånga stiga ur kastrullen. Då vet du att riset är klar. Tips för bästa ris är att du aldrig lyfter på locket under hela tiden. Ångan som stiger ur locket är en indikation på att riset är färdig. För att pitabrödet i botten ska bli krispig ska du servera riset så fort det är klart och du ska "skaka" av brödet med all ris och servera det separat på en tallrik.
  5. Mortla saffran fint och häll på 2-3 msk kokande vatten. Blanda saffranet med lite av riset, det färgade riset kan du lägga fint på toppen (spara ½ msk av saffranet till punkt nr 19).
  6. Värm upp en ny stekpanna, smält 1 msk smör och stek den gula löken mjuk, lägg i berberisbären och slå på resten saffransvattnet och socker låt allt värmas upp i 2-3 min eller tills sockerkristallerna inte syns längre. Servera blandningen av bären och löken på riset eller i en liten skål bredvid riset.