Kalv i dill med pressad potatis

Kalv i dill med pressad potatis
Foto: TV4
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Kalv i dill med pressad potatis

26 ingredienser

2h 30 min

Louises möra kalvkött i dillsås serveras med krispig brysselkål. Passar perfekt till söndagsmiddagen.

Alla har vi klara exempel på mat som har etsat sig fast i minnet på ett negativt sätt. Det kan vara den sega och torra levern som serverades i skolan, eller kålpuddingen hos dagmamman som bara innehöll kål och simmade i fett.

Kalv i dill är en sådan maträtt för mig som beskriver ett dåligt matminne. För ett par år sedan fick jag rätten serverad framför mig igen, då var den vällagad med rätt råvaror och slog mig med häpnad. Sedan dess är det en av mina favoriter från det svenska köket.

Lägg alla kryddor i en tesil när du kokar köttet och buljongen. Lyft upp den när du ska reda såsen, på så vis får du inga oväntade pepparkorn och lagerblad i munnen.

Louise lagade även Kräft- och laxfärserad rödtunga

Se fler recept från Sveriges mästerkock

Ingredienser

portioner
  • 1 kg kalvkött (rygg, bog eller rev)
  • 1,5 l vatten
  • 7 vitpepparkorn
  • 7 kryddpepparkorn
  • 3 hela nejlikor
  • 1 kvist färsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 1 knippe dillstjälkar
  • 1 tsk salt
  • 1 gul lök, grovt hackad
  • 1 purjolök, grovt hackad
  • 1 morot, skalad och skuren
  • 0,5 kålrot, skalad och skuren
  • 1 palsternacka, skalad och skuren
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk smör
  • 3-4 msk strösocker
  • 2-3 msk ättiksprit 12 %
  • 1 knippe dill, hackad
  • 20 brysselkål, skalade och skurna i 1/4 delar
  • 2 msk smör, till stekning
  • 1 msk strösocker
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 600 g potatis, skalad

Gör så här

Dillkött

  1. Skär köttet i grytbitar, spara benen.
  2. Lägg kött och ben i en gryta och fyll på med kallt vatten.
  3. Koka upp i ca 1 minut, häll av vattnet och spola köttet hastigt.
  4. Gör rent grytan.
  5. Häll tillbaka köttet i grytan, fyll på med nytt vatten och salt.
  6. Tillsätt kryddor, timjan och dill, låt koka ca 1.5 timme.
  7. Fyll på med mer vatten och lite salt om det behövs.
  8. Tillsätt grönsaker och rotfrukter och koka ytterligare i ca 25 minuter.
  9. Sila av köttet och grönsakerna.
  10. Häll upp i en skål och ställ åt sidan.

Dillsås

  1. Koka ner buljongen till hälften.
  2. Tillsätt grädden och koka ytterligare till 2/3 kvarstår.

Potatis

  1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.

Dillsås, forts

  1. Knåda ihop mjöl och smör till en redning.
  2. Tillsätt redningen lite i taget i såsen under omröring, konsistensen ska vara "simaktig" och på gränsen till tjock.
  3. Smaka av såsen med ättika, socker, salt och peppar.

Dillkött, forts

  1. Häll tillbaka köttet och grönsakerna i såsen och värm upp.
  2. Rör i hackad dill.
  3. Häll av potatisen.

Brysselkål

  1. Stek brysselkål i smör och socker.
  2. Smaka av med salt och peppar.
  3. Servera dillköttet med nypressad potatis och sockerstekt brysselkål.
  4. Strö över hackad dill.