Kräft- och laxfärserad rödtunga

1h 15 min
4
Kräft- och laxfärserad rödtunga
Foto: TV4

Kräft- och laxfärserad rödtunga med dill- och blomkålspuré, kräftsås och vit sparris. En festlig bjudrätt som är vacker med den rosa laxfärsen och kräftstjärten som präglar mittendelen av fiskrullen.

Det här receptet är inspirerat av att få sprida matglädje. Doften av en skaldjursfond som står och kokar är en tanke som slår mig redan hos fiskhandlaren när jag inhandlat pinfärska räkor. För att i första hand avnjutas samma kväll med frasigt bröd och aioli, till att nästa dag bli en av dem mest fantastiska maträtterna på skalrester.

Jag har vid flera tillfällen serverat skaldjurssås till nära och kära. Efter stort tvivel från dem angående tillagning av skal och fonder har jag ändå lyckats övertyga dem att ta tillvara på skalen, då denna sås gjort succé. Så nu sparar de skal i frysen och kokar fond som aldrig förr och bjuder i sin tur nära och kära på denna skatt. Det är vad jag kallar att sprida matglädje!

Spara även skalet och ändarna från sparrisen när du skalat dem, varför inte göra en sparrissoppa dagen efter?

Louise lagade även

Kalv i dill med pressad potatis



Kolla in fler recept och läs mer om

Sveriges mästerkock


17 maj 2011
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
1h 15 min
4

Du behöver

  • 8 st rödtungafiléer
  • 10 st havskräftor, råa
  • 100 g babyspenat
  • 300 g laxfilé
  • 2 st äggulor
  • 1,5 dl vispgrädde
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • 2 st isbitar
  • skalen från kräftorna
  • 1 st vitlöksklyfta, hackad
  • 1 st gul lök, hackad
  • 1 st morot, skuren
  • 1 st fänkål, skuren
  • 1 kvist timjan
  • 0,5 tsk dillfrön
  • 2-3 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 5 dl grädde
  • 2 msk cognac
  • några droppar citronsaft
  • 1 st blomkålshuvud, skuret i bitar
  • 1 dl Dill, hackad med stjälkar
  • 0,5 dl mjölk
  • 1.5- 2 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 1 nypa socker, ca 0.5 krm
  • Salt, efter smak
  • Vitpeppar, efter smak
  • 12 st vita sparris, skalade
  • salt
  • 2 msk smör

Gör så här

  1. Kräft- och laxfärserad rödtunga
    Sätt ugnen på 130 grader.
  2. Skala och pilla ut stjärtarna från kräftorna, spara skalen.
  3. Salta och peppra kräftstjärtarna.
  4. Mixa lax med äggulor, grädde, salt, vitpeppar och isbitar till en slät färs.
  5. Passera färsen genom en finmaskig sil.
  6. Lägg en bred bit aluminiumfolie med plastfilm ovanpå på arbetsbänken.
  7. Fördela fiskfiléerna jämnt på plasten, salta och peppra.
  8. Sprid ut lite babyspenat på fisken, klicka ut hälften av laxfärsen i en jämn sträng ovanpå spenaten.
  9. Lägg kräftstjärtarna i mitten av färsen och fyll på med resterande färs ovanpå.
  10. Forma en rulle av rödtungafiléerna och spänn över folien och plastfilmen.
  11. Dra åt i varje ända så rullen blir så stabil som möjligt.
  12. Ugnsbaka med termometer tills rullen har en innertemperatur på ca 50 grader.
  13. Kräftsås
    Fräs grönsaker, timjan och dillfrö i smör i en stor kastrull.
  14. Tillsätt tomatpuré och skal från kräftorna, fräs ytterligare någon minut.
  15. Häll på vitt vin och vitvinsvinäger, rör om och låt koka 2-3 minuter.
  16. Tillsätt vispgrädde och låt såsen koka ihop i ca 15-20 minuter.
  17. Sila av skalen och grönsakerna.
  18. Häll tillbaka såsen i kastrullen och reducera till en lagom såskonsistens.
  19. Smaka av med cognac, salt, peppar och eventuellt lite citronsaft.
  20. Dill- och blomkålspuré
    Koka blomkålen i lättsaltat vatten tills den är mjuk.
  21. Häll av vattnet och låt den ångas av.
  22. Koka upp grädde, mjölk och smör i en kastrull.
  23. Tillsätt dill och mixa grädd- och mjölkblandningen tills den får en grön färg.
  24. Sila blandningen genom en finmaskig sil så att alla dillbitar försvinner.
  25. Häll i hälften av grädd- och mjölkblandningen i blomkålen och mixa till en slät kräm med stavmixer.
  26. Späd med mer vätska till önskad konsistens.
  27. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker.
  28. Vit sparris
    Koka sparrisen i lättsaltat vatten tills den nästan är mjuk.
  29. Häll av vattnet. Lägg i en klick smör som får smälta över sparrisen i kastrullen.
  30. Vid servering
    Värm och skumma upp såsen med en stavmixer.
  31. Skär portionsbitar av rullen.
  32. Lägg tre sparrisar med två bitar av den färserade rödtungan ovanpå.
  33. Lägg en sked puré bredvid och ringla över lite kräftsås.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept