Mannerströms kräftsoppa

Mannerströms kräftsoppa
Foto: TV4
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Mannerströms kräftsoppa

17 ingredienser

Soppa med havskräftor, serverad med frasiga ostflarn.

Se fler recept från

Sveriges mästerkock

Ingredienser

portioner

Havskräftssoppa

  • 5 havskräfta
  • 1 l fiskbuljong
  • 6 cl matolja
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 4 cl cognac
  • 2 cl madeiravin
  • 0,5 msk tomatpuré
  • 2 schalottenlökar, hackad
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk maizenaredning, utrört med 2 tsk vatten
  • salt
  • peppar

Parmesanflarn

  • parmesanost, riven
  • äggvita
  • sesamfrön
  • svartpeppar

Gör så här

Kräftsoppa

  1. Avliva kräftorna i kokande vatten, 1 min, därefter avkylning.
  2. Rensa kräftorna bryt av stjärtarna och ta ur tarmen.
  3. Spara kloköttet och stjärtarna till garnering.
  4. Krossa skalen, fräs lök och kräftskal i olja, tillsätt tomatpuré, paprikapulver och häll över buljongen låt koka i 20-25 min.
  5. Sila av och tillsätt grädde och blanka med smör, koka ihop tills 2/3 återstår.
  6. Tillsätt konjak, madeira, maizenaredning samt salt och peppar.
  7. Sila soppan igen.

Parmesanflarn

  1. Blanda samman finriven parmesanost med lite äggvita.
  2. Stryk ut tunt på bakplåtspapper och strö lite sesamfrön och svartpeppar över.
  3. Grädda sakta i ugn tills dem blivit gyllenbruna, 160 grader cirka 5-10 min beroende på ugn.