Pärontarte med chokladcreme

Pärontarte med chokladcreme
Foto: TV4

Pärontarte med chokladcreme

Av: Sveriges mästerkock - lagtävling

Från: Sveriges mästerkock

22 ingredienser

En vacker pärontarte med chokladcreme och karamelliserade mandlar. Efterrätten är komponerad av avsnittets vinnande lag bestående av Jennie, Pernilla, Louise, Ingrid, Björn och Jessica.

Läs mer om Sveriges mästerkock

Ingredienser

portioner
  • 175 g smör
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 äggulor
  • 0,5 dl vatten
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 3 cm ingefära, skalad, skivad
  • 2 dl vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 3 dl strösocker
  • 1 kanelstång
  • 1 vaniljstång
  • 1 citron, saften
  • 4-5 päron, stora
  • 100 g vit blockchoklad
  • 6 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 äggulor
  • 1 dl majsstärkelse
  • 5 gelatinblad
  • Kokspad, från päronen

Gör så här

Pajskal

  1. Börja med att göra pajdegen. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop smör och florsocker.
  3. Tillsätt en äggula i taget.
  4. Rör ner de övriga ingredienserna till en slät deg.
  5. Plasta in degen och låt den vila i 20-30 minuter.
  6. Under tiden kokar du päronen och gör chokladcremen.

Päron

  1. Koka ihop lagen i en kastrull.
  2. Skala, dela och ta ur kärnhuset på päronen.
  3. Koka päronen försiktigt tills de blivit mjuka men inte mosiga.
  4. Ta upp päronen och låt de rinna av och svalna lite. Spara lagen.
  5. Skiva päronen tunt på längden.

Chokladcreme

  1. Hacka chokladen fint och lägg den i en skål.
  2. Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  3. Koka upp 5 deciliter mjölk tillsammans med den urskrapade vaniljstången och fröna i en kastrull.
  4. Ta kastrullen från värmen och låt mjölken stå och dra en stund.
  5. Ta upp vaniljstången.
  6. Rör ner den hackade chokladen i mjölken.
  7. Vispa socker och äggulor tills det blir vitt och pösigt.
  8. Rör samman maizena med 1 deciliter mjölk och rör ner blandningen i äggsmeten.
  9. Rör ner mjölkblandningen i äggsmeten och häll tillbaka alltsammans i kastrullen.
  10. Låt sjuda upp på svag värme under kraftig vispning tills smeten börjar tjockna, men låt den inte koka.
  11. Häll upp den färdiga krämen i en skål.

Pajskal, forts

  1. Kavla ut degen tunt mellan plastfolie.
  2. Lägg den utkavlade degen i en pajform.
  3. Picka botten med en gaffel.
  4. Täck degen med aluminiumfolie och fyll på med torkade bönor eller ärtor, så degen inte sjunker ihop.
  5. Baka av i 10-20 minuter, tills den har stelnat och fått färg.
  6. Ta ut det ur ugnen.
  7. Ta ur bönorna och aluminiumfolien och vänd försiktigt ur pajskalet och lägg det på ett fat. Var försiktig så det inte går sönder! Känns skalet mjukt kan man baka av det lite extra i ugnen så det torkar.

Gelé

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten tills de blivit mjuka, ca 5 minuter.
  2. Krama ur vattnet och smält gelatinet försiktigt med 0.5 dl av päronlagen i en kastrull. Tänk på att det stelnar snabbt. Detta är det sista man gör.

Tarte

  1. Dra ut ett 1-1.5 cm tjockt lager chokladcreme i botten på tarten.
  2. Lägg de skivade päronen över. Varva päronen över hela tarten så det täcker.
  3. Pensla med det smälta geléet.