Kanelstekta äpplen med glass och flarn

Kanelstekta äpplen med glass och flarn
Foto: TV4
10

Du behöver

  • 5 äpplen
  • 80 g smör
  • Kanel
  • 1 dl råsocker el muscovado
  • 50 g sötmandel
  • 50 g strösocker
  • 50 g smör
  • 1 msk mjöl
  • 1 msk gräddmjölk
  • 10 äggulor
  • 425 g strösocker
  • 5 dl standardmjölk
  • 5 dl grädde
  • 3 dl vaniljstänger

Gör så här

  1. Äpplen
    Kärna ur äpplena.
  2. Klyfta eller skiva dem.
  3. Stek äpplena mjuka i smör, socker och kanel. Låt sockret karamelliseras.
  4. Flarn
    Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Mixa mandeln.
  6. Blanda alla ingredienser i en kastrull och rör under svag värme till en flarnsmet.
  7. Klicka ut flarnsmeten med stora mellanrum då de flyter ut.
  8. Grädda på silipad eller bakplåtspapper i ca 10 minuter.
  9. Låt dem svalna lite.
  10. Lossa och böj dem över en brödkavel.
  11. Vaniljglass
    Vispa ägg och socker luftigt.
  12. Koka ihop grädde och mjölk tillsammans med delade och urskrapade vaniljstänger.
  13. Ta av från värmen.
  14. Montera den något avsvalnade gräddmjölken ner i äggsmeten, i kastrull och värm tills det sjuder (80-90 grader).
  15. Sila av och kör i glassmaskin.
  16. Innan servering
    Strö lite socker över äppelskivorna och bränn på med blåslampa eller salamander.
  17. Skopa upp eller gör queneller av glassen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept