Fabians porterstek

6 - 8
Fabians porterstek
Foto: TV4

Bjud på porterstek med potatismos à la Fabian. Använd rostbiff eller annat benfritt nötkött. 

Rostbiffen kan bytas ut mot annat benfritt nötkött.

5 april 2014
Visa mer
6 - 8

Du behöver

Portersteken

  • 1,5 kg rostbiff
  • 1 dl svartvinbärssaft
  • 33 cl porteröl
  • 2 st gula lökar
  • 5 st svarta pepparkorn
  • 7 st enbär
  • 3 msk färsk timjan
  • 0,75 dl kinesisk soja
  • 2 st köttbuljong (tärning)
  • 1 msk idealmjöl
  • 3 dl grädde
  • salt och peppar

Tillbehör

  • små fina ärtor
  • svartvinbärsgelé

Potatismos

  • 1 st kruka persilja
  • 2 st palsternackor, mellanstora
  • 1,3 kg potatis
  • 50 g smör
  • 1 msk salt till kokvattnet
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • salt och peppar
  • muskot

Gör så här

  1. Porterstek
    Koka upp porter, soja, saft, alla kryddor och buljongen i en gryta där köttet får plats.
  2. Skala och gör grova skivor av löken låt det koka ihop i grytan.
  3. Lägg i köttet. Vänd köttet varje halvtimme.
  4. Köttet är färdigt när det nått en innertemperatur på 75 grader (efter ca 1,5 h).
  5. Skär köttet i bitar.
  6. Sila av och red såsen med idealmjöl och grädde.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Potatismos
    Skala potatis och palsternacka och dela i små bitar. 
  9. Ta en kastrull och häll på vatten så att det precis täcker potatisen och palsternackan. Salta!
  10. Koka tills potatisen blivit mjuk, prova med en gaffel. Häll av vattnet.
  11. Häll i mjölk, grädde, smör och stampa eller mixa moset med en visp.
  12. Smaka av med peppar, muskot och eventuellt salt.
  13. Hacka persilja fint och blanda i moset.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept