Dinkelkubb, palsternackspuré och svartvinbärschutney till rökt lamm

Dinkelkubb, palsternackspuré och svartvinbärschutney till rökt lamm
Foto: Tv4

Dinkelkubb, palsternackspuré och svartvinbärschutney till rökt lamm

Av: Öströö fårfarm

Från: Sveriges skönaste gårdar

22 ingredienser

Dinkelkubb med palsternackspuré och svartvinbärschutney som serveras till Öströö fårfarms fläderrökta lammitt.

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar fläderrökt lammitt (eller annat rökt lammkött)

Kubb

  • 75 g jäst
  • 6 dl vatten, fingervarmt
  • 2 dl mörk sirap
  • 1 tsk salt
  • 16 dl fullkornsdinkel
  • 5 dl vetemjöl

Svartvinbärschutney

  • 500 g svarta vinbär
  • 250 g strösocker
  • 0,5 dl sherry
  • 0,5 dl rött vin
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 2 lagerblad
  • 1 msk torkad timjan
  • salt
  • vitpeppar
  • cayennepeppar

Palsternackspuré

  • 500 g palsternacka
  • 4 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar

Till servering

  • örter, efter säsong till garnering (harsyra, vattenkrasse, ärtskott eller liknande)

Gör så här

Kubb

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Blanda jästa, vatten och salt och sirap i en degblandare. Tillsätt sedan mjölet i omgångar och blanda till en smidig deg.
  3. Lägg sedan degen i brödformar och täck med aluminiumfolie. Placera formarna i vattenbad
  4. Grädda brödet i mellan 2 till 2,5 timmar.

Svartvinbärschutney

  1. Blanda alla ingredienser i kastrull och koka ihop till lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.

Palsternackspuré

  1. Skala och skär palsternackan i mindre bitar.
  2. Lägg palsternackan i kastrull och täck med grädden.
  3. Koka palsternackan mjuka, sila av grädden men spara den.
  4. Mixa palsternackan med stavmixer och tillsätt grädde lite i taget så att inte purén blir för lös. Smaka av med salt och peppar

Till servering

  1. Stek brödskivorna gyllene och lägg i mitten på tallrikar. Bred ut varm palsternackspuré på brödet. Skiva lammitten tunt och placera på purén. Ringla svartvinbärschutney över och toppa med färska örter.