Dinkelkubb, palsternackspuré och svartvinbärschutney till rökt lamm

Dinkelkubb, palsternackspuré och svartvinbärschutney till rökt lamm
Foto: Tv4

Dinkelkubb med palsternackspuré och svartvinbärschutney som serveras till Öströö fårfarms fläderrökta lammitt.

21 augusti 2013
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 bitar fläderrökt lammitt (eller annat rökt lammkött)

Kubb

  • 75 g jäst
  • 6 dl fingervarmt vatten
  • 2 dl mörk sirap
  • 1 tsk salt
  • 16 dl fullkornsdinkel
  • 5 dl vetemjöl

Svartvinbärschutney

  • 500 g svarta vinbär
  • 250 g socker
  • 0,5 dl sherry
  • 0,5 dl rött vin
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 2 lagerblad
  • 1 msk torkad timjan
  • salt
  • vitpeppar
  • cayennepeppar

Palsternackspuré

  • 500 g palsternacka
  • 4 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar

Till servering

  • örter efter säsong till garnering (harsyra, vattenkrasse, ärtskott eller liknande)

Gör så här

  1. Kubb
    Värm ugnen till 225 grader.
  2. Blanda jästa, vatten och salt och sirap i en degblandare. Tillsätt sedan mjölet i omgångar och blanda till en smidig deg.
  3. Lägg sedan degen i brödformar och täck med aluminiumfolie. Placera formarna i vattenbad
  4. Grädda brödet i mellan 2 till 2,5 timmar.
  5. Svartvinbärschutney
    Blanda alla ingredienser i kastrull och koka ihop till lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.
  6. Palsternackspuré
    Skala och skär palsternackan i mindre bitar.
  7. Lägg palsternackan i kastrull och täck med grädden.
  8. Koka palsternackan mjuka, sila av grädden men spara den.
  9. Mixa palsternackan med stavmixer och tillsätt grädde lite i taget så att inte purén blir för lös. Smaka av med salt och peppar
  10. Till servering
    Stek brödskivorna gyllene och lägg i mitten på tallrikar. Bred ut varm palsternackspuré på brödet. Skiva lammitten tunt och placera på purén. Ringla svartvinbärschutney över och toppa med färska örter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept