Stekebyare i glödbröd med rostad vitlökskräm och syrad rödkål

1 h
4

Stekta köttfärsbiffar med sidfläsk serveras i stekt bröd tillsammans med äppelsallad, rödkål och rostad vitlökssås.

17 december 2014
Visa mer
1 h
4

Du behöver

Stekebyare

  • 500 g nötfärs
  • 4 skivor rökt sidfläsk
  • salt och svartpeppar, efter smak
  • smör, till stekning

Glödbröd

  • 3,75 dl ljummet vatten
  • 25 g smör, smält
  • 5 g jäst
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1,2 l vetemjöl
  • salt

Rostad vitlökskräm

  • 3 klyftor vitlök, skalade
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • salt och svartpeppar, efter smak

Äppelsallad

  • 2 äpplen
  • 1 silverlök
  • 2 saltade västeråsgurkor

Syrad rödkål

  • 100 g rödkål
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • salt

Gör så här

  1. Stekebyare
    Hacka sidfläsket fint. Blanda sidfläsk och nötfärs i en bunke. Tillsätt salt och nymald svartpeppar. Stek till fin färg i rikligt med smör.
  2. Glödbröd
    Blanda alla ingredienser i en degblandare till en slät deg, låt knåda i cirka 7 minuter. Täck med bakduk och låt jäsa i 20 minuter.
  3. Forma degen till små bollar och kavla sen ut till tunna kakor på mjölat bord. Stek brödet i riktigt varm torr stekpanna eller på till exempel en murikka över öppen eld.
  4. Rostad vitlökskräm
    Lägg vitlök och rapsolja i en kastrull och koka tills vitlöken blivit gyllenbrun. Låt svalna.
  5. Mosa vitlöken i en skål och blanda sedan med majonnäs och crème fraiche. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Äppelsallad
    Hyvla äpplen och silverlök tunt på mandolin och lägg sedan i kallt vatten. Hyvla gurkorna på mandolin och lägg i separat skål till servering. Vid servering, häll av vattnet från äpple och lök och blanda med gurkskivorna.
  7. Syrad rödkål
    Strimla kålen tunt och lägg i en skål. Strö över salt och vinäger och blanda. Låt stå i ca tio minuter.
  8. Servering
    Vik brödet och lägg i en klick med vitlökskräm, lägg på en stekebyare. Toppa med äppelsallad och syrad rödkål.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept