Christians rostade selleripuré samt variantion på lök

Christians rostade selleripuré samt variantion på lök
Foto: Tv4
Christian Hellberg
Christian Hellberg

Christians rostade selleripuré samt variantion på lök

22 ingredienser

Christian Hellberg serverar rostad selleripuré och sotad vårlök samt syrad respektive ölkokt lök till Gudmundsgårdens choklad- och chilikorv.

Ingredienser

portioner

Ölkokt lök

  • 4 gula lökar
  • flytande margarin
  • 0,5 dl strösocker
  • 50 cl mörk kraftig öl
  • sherryvinäger
  • salt

Inlagd röd steklök

  • 8 röda steklökar
  • 1 dl ättika
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Sotad vårlök

  • 4 salladslökar
  • 5 dl vatten
  • 1 citron
  • strösocker
  • salt

Rostad selleripuré

  • 600 g rotselleri
  • matfett
  • 2 dl grädde
  • 1 dl gräddfil
  • salt

Till servering

  • 8 choklad- och chilibratwurst (eller annan korv med kraftigare smak)
  • 1 ask dansk krasse

Gör så här

  1. Skala och finhacka lökarna.
  2. Stek löken försiktigt i margarin i en vid kastrull tills den är helt mjuk utan att fått färg.
  3. Tillsätt socker och karamellisera. Avbryt karamelliseringen genom att hälla på ölet och låt koka ihop i ca 30 min.
  4. Smaka av med salt och sherryvinäger.

Rostad selleripuré

  1. Värm ugnen till 225 grader. Skala och skär rotsellerin i lika stor bitar, lägg på plåt och vänd runt i matfett. Rosta sellerin till mörk och fin färg. Desto mer rostat desto mer karaktär.
  2. Koka upp grädden i kastrull.
  3. Mixa sellerin med grädde och gräddfil. Smaka av med salt. Lägg tillbaka purén i kastrull och värm innan servering.

Inlagd röd steklök

  1. Börja med att koka upp en kastrull med vatten. Förbered isvatten på sidan om.
  2. När vattnet kokar lägg i lökarna och koka i ca 10 sekunder. Lyft sedan och kyl i isvatten (går lättare att skala då).
  3. När löken kallnat, skala och dela varje lök i fyra.
  4. Koka upp socker, ättika och vatten, vid uppkok ta av från spisen och lägg i dom delade lökarna. Låt kallna i lagen.

Sotad vårlök

  1. Koka upp vatten, citronsaft, salt och socker.
  2. Skär bort den gröna delen från vårlöken, lägg lökarna i den kokande lagen och låt koka i ca 2 minuter. Kyl sedan i isvatten.
  3. Dela lökarna på mitten och sota i en varm och torr stekpanna precis innan servering. Lökarna ska bli svarta på snittytan. Strimla den gröna delen av löken tunt.