Lammfärsbiffar med potatis- och jordärtskocksstomp

40 min
6
Lammfärsbiffar med potatis- och jordärtskocksstomp
Foto: TV4
40 min
6

Du behöver

Ramslökssmör

  • 75 g smör
  • 25 g ramslök

Lammfärsbiff

  • 1 kg lammfärs
  • 1 dl mjölk
  • 1 skiva formfranska
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar

Tomat- och timjansås

  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 st finhackad schalottenlök
  • 1 st hackad tomat utan skal
  • 5 st timjankvistar
  • 1 tsk tomatpuré

Potatis- och jordärtskocksstomp

  • 300-400 g färskpotatis
  • 200 g jordärtskockor
  • 2 st vitlöksklyftor, skivade
  • 1 st finhackad schalottenlök
  • Citronsaft och skal, efter smak
  • 1 msk olivolja
  • 5 blad libsticka, hackad
  • Salt och svartpeppar, efter smak

Garnering

  • Örtsallad

Gör så här

  1. Ramslökssmör
    Klipp ner ramslöken i en mixer, tillsätt smör.
  2. Mixa tills det blivit slätt och fint.
  3. Lammfärsbiff
    Skär bort kanterna på bröd skivan. Riv sedan brödskivan i mindre bitar.
  4. Blanda mjölk, ägg, brödbitar, salt och peppar i en stor skål.
  5. Rör ner lammfärs och blanda till en jämn smet.
  6. Forma runda biffar, stora som en handflata. Gör en fördjupning med fingret mitt i biffen och lägg ner en tesked av ramslökssmöret. Täck sedan smöret med färsen så att hålet är helt stängt och smöret inte kommer ut.
  7. Stek biffen 5 minuter per sida.
  8. Tomat- och timjansås
    Häll vatten i pannan där biffarna stekts.
  9. Tillsätt schalottenlök, tomat, timjankvistar och tomatpuré.
  10. Rör om och låt koka i cirka 2 minuter.
  11. Potatis- och jordärtskocksstomp
    Brässera potatis, jordärtskockor och vitlöksklyftor i vatten, i cirka 15 minuter tills det blivit mjukt.
  12. Tillsätt en finhackad schalottenlök, citronskal och saft, olivolja och libsticka.
  13. Stompa grovt. Smaka av med salt och peppar.
  14. Servera lammfärsbiffarna med potatis och jordärtskocksstompet, såsen och gärna en örtsallad.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept