Gazpacho på vårt vis

Gazpacho på vårt vis

Gazpacho på vårt vis

Av: Sveriges mästerkock - lagtävling

Från: Sveriges mästerkock

15 ingredienser

45 min

Gazpacho på rostade grönsaker och med pilgrimsmussla. Riktigt god förrätt!

Ingredienser

portioner
  • 3 tomater (stora)
  • 1 fänkål
  • 1 röd paprika
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 4 pilgrimsmusslor
  • romsäcken från pilgrimsmusslorna
  • 4 dl grönsaksbuljong (eller fiskbuljong)
  • 4 msk olivolja
  • salt
  • peppar
  • malen spiskummin
  • citron
  • 1 apelsin, zesten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Börja med att dela alla grönsakerna i grova bitar, salta och olja (2 msk) och rosta grönsakerna i 10-15 minuter.
  2. Under tiden kan du öppna pilgrimsmusslorna, ta god tid på dig när du ska öppna dem, då det är en dyr råvara och du inte vill slinta med kniven och skada pilgrimsmusslan. Ta ut pilgrimsmusslorna ur skalet och skär bort muskeln som sitter vid sidan och spara romsäcken och lägg den åt sidan, skölj dem rent. Lägg pilgrimsmusslan på en bit hushållspapper.
  3. Riv apelsinen fint och lägg zesten i en skål med 2 msk olivolja, lägg i pilgrimsmusslorna och låt stå medan du förbereder allt annat.
  4. Lägg dem rostade grönsakerna plus romsäcken i en kastrull, häll på lite buljong åt gången och mixa ihop allt slät med en stavmixer.
  5. Smaka av med spiskummin, citron, salt och peppar.
  6. Halstra pilgrimsmusslorna ca 40 sekunder på vardera sida.