Kokt rimmad kalvtunga med sky

1 h
4
Kokt rimmad kalvtunga med sky
Foto: TV4

Serveras med persiljerotspuré, bakad pumpa och gremolata. En rätt med stake i om jag får säga det själv /Susanna

Detta är ett deltagarrecept från Sveriges mästerkock

18 mars 2015
Visa mer
1 h
4

Du behöver

Tungan

  • 1 tryckkokare
  • 1 rimmad kalvtunga
  • 0,5 l vitt vin
  • 0,5 l vatten
  • 3 schalottenlökar
  • 1 stor morot
  • 3 klyftor vitlök
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 persiljerot
  • färsk salvia

Persiljerotspuré

  • 2 stora persiljerötter
  • 3 medelstora mjöliga potatisar
  • 4 dl vispgrädde
  • salt
  • vitpeppar
  • muskotnöt

Bakad pumpa

  • 1 butternutpumpa
  • 1 dl pankoströbröd
  • 1 dl finriven parmesanost
  • 3 klyftor vitlök
  • färsk timjan
  • 1 citron, skalet
  • olivolja

Gremolata

  • 1 knippe persilja
  • 1 citron, skalet
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • olivolja

Gör så här

  1. Tungan och skyn
    Skölj av tungan. Lägg den och alla andra ingredienser i tryckkokaren och koka i 50 minuter. Har du ingen tryckkokare tar den ca 2 timmar.
  2. Tag ur tungan (den ska kännas mjuk och mör) och låt den svalna något. Skala av det översta skinnet så att knottrorna försvinner och putsa bort senor och ”slem”. Skär tungan i tunna skivor och bräck hälften i stekpanna.
  3. Sila spadet och koka ihop det till simmig konsistens. Blanka ev av skyn med litet smör innan servering.
  4. Purén
    Skala persiljerot och potatis och skär i kuber. Koka i saltat vatten tills de är helt mjuka.
  5. Reducera grädden till hälften i en annan kastrull. Pressa persiljeroten och potatisen genom potatispressen och blanda med grädden till krämig konsistens. Smaka av med salt, peppar och muskot
  6. Pumpan
    Sätt på ugnen 225 grader.
  7. Dela pumpan, skala och kärna ur den. Skär den i klyftor och gnid in klyftorna i vitlök. Ringla över litet olivolja, timjan, salt och peppar.
  8. Baka i ugnen i ca 30 minuter, vänd dem efter halva tiden.
  9. Blanda panko, parmesan, riven vitlök och citronskal.
  10. Öka värmen till 250 grader. Strö över blandningen över pumpan och baka av pumporna precis innan servering.
  11. Gremolata
    Hacka persiljan och rör ihop samtliga ingredienser. Strö över pumpan vid servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept