Kåldolmar, skysås, pressgurka och rårörda whiskeylingon

Kåldolmar, skysås, pressgurka och rårörda whiskeylingon
Foto: TV4
Susanna Bill
Susanna Bill

Kåldolmar, skysås, pressgurka och rårörda whiskeylingon

Av: Susanna Bill

Från: Sveriges mästerkock

25 ingredienser

1 h 15 m

Kärlek på en tallrik. Det går inte att beskrivas på något annat sätt. Klassisk svensk mat när den är som bäst. Prova själv så får du se. Glöm inte att smaka av noggrant. /Susanna

Detta är ett deltagarrecept från Sveriges mästerkock

Ingredienser

portioner

Kåldolmar

  • 1 spetskål
  • 500 g blandfärs
  • 1 dl pankoströbröd
  • 2 dl mjölk
  • ca 2 msk mörk sirap
  • ca 2 msk japansk soja
  • 1 ägg
  • 1 potatis, kokt kall
  • ca 2 krm torkad salvia
  • ca 1 krm vardera av kryddpeppar, vitpeppar och svartpeppar
  • 2 klyftor vitlök

skysås

  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 5 dl spädd kalvfond
  • 0,5 msk japansk soja
  • 4 hel vitpepparkorn

pressgurka

  • 1 gurka
  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 knippe persilja
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Rårörda lingon med whiskey

  • 1,5 dl lingon
  • ca 0,5 dl strösocker
  • 1-2 tsk whisky

Gör så här

Kåldolmarna

  1. Koka upp vatten, en nypa socker och salt i en stor kastrull. Bryt loss 8-10 kålblad och koka dem tills de är genomskinliga och alldeles mjuka. Spar kålspadet. Låt svalna på en handduk.
  2. Blanda ströbröd, mjölk och mosad potatis i en skål och låt stå att svälla i ca 10 minuter.
  3. Hacka vitlöken fint och fräs i smör i några minuter.
  4. Skär ut de grova stockarna ur kålhuvudena, finhacka dem och blanda med vitlöken. Rör ner hacket i brödblandningen.
  5. Rör ihop färs, sirap, soja, pepparsorterna, ägg och salvia i en annan skål.
  6. Blanda ihop färsen med brödblandningen till en lätt och luftig smet. Provstek en liten bit färs och komplettera med mer kryddor och salt om det behövs.
  7. Lägg en bit färs högst upp på ett kålblad och gör paket. Bryn dolmarna ordentligt i en medelvarm panna med smör. Kålen ska få ordentligt med färg.
  8. Pensla då och då med en blandning av lika delar mörk sirap och kålspad.
  9. Lägg över dolmarna i en kastrull och bräsera dem försiktigt på låg värme i skysås i ca 30 minuter. Ös dem regelbundet med såsen.

Skysås

  1. Smält smöret i en kastrull och bryn det tills det doftar kola och börjar bli litet brunt. Vispa ner mjölet och häll sedan över kalvfond, soja och pepparblad.
  2. Låt såsen stå och puttra och ös dolmarna då och då och spä eventuellt med litet kålspad om den blir för tjock. Om inte stekpannan är bränd så blir det väldigt gott att vispa ur pannan med skysåsen så att du får med allt det goda från dolmarna.

Pressgurka

  1. Skala gurkan slarvigt och skiva den tunt. Strö över socker, peppar, salt och ättika. Låt stå och dra och vänd i finhackad persilja precis innan servering.

Rårörda lingon med whiskey

  1. Blanda lingon, socker och whiskey. Låt stå till servering

Servering

  1. Servera kåldolmarna med kokt potatis, skysås, lingon och pressgurka.